Vem var Anne of Cleves?

Anna av Kleve var fjärde hustru till kung Henry VIII, även om deras äktenskap upphävdes efter sex månader. Dotter till den tyska hertigen av Kleve, är Anne ofta som en na? Ve kvinna som hade turen att överleva vrede av en kung känd för avsättning av sina fruar. Andra experter anser Anne överlevnad och framträdande plats i den engelska domstolen ett tecken på stor visdom.

Born in 1515, Anne tros ha haft en provinsiell och outbildade ungdomar i domstol i Kleve. Hon var lärde inte musik eller litteratur och talade bara tyska. Rapporter från tiden fordran Anna av Kleve var blygsam, tysta och reserverade. I glittrande och extravagant engelsk domstol, var Anne först en uppenbar missanpassad.

Efter död drottning Jane Seymour, förblev Henry i sorg i två år. Så småningom bör önskar en andra son hända något med sin dyrbara arvinge, började Henry en sökning efter sin fjärde brud. För att få en klar bild av tillgängliga medel i utländsk adeln, sänds Henry konstnärer att måla giftasvuxen damer. Henriks rådgivare, som desperat försöker göra en politisk allians med hertigdömet Kleve, beställde en berömd engelsk målare vid namn Hans Holbein den yngre att göra porträtt av Anna av Kleve så attraktiv som möjligt. Henry var förtjust med den resulterande målning, och beslöt att gifta sig med Anne.

Tyvärr, på möte Anne insåg Henrik porträttet var vilseledande och berömda klagade "Jag gillar henne inte!" Men förhandlingar om deras äktenskap var vid en kritisk punkt, och Henry kunde inte säkert promenad utan att stöta sig en välbehövlig allierad. Anna av Kleve och Henry VIII gifte sig den 6 januari 1540. Enligt kungen var unionen aldrig fullbordade, som fungerat som grund för ogiltigförklaring endast sex månader senare.

Hoppas kunna undvika en strid, skickade Henry hans ministrar till Anne förmå henne att samarbeta med ogiltigförklaring. Anna av Kleve hade tydliga exempel på faran hon riskerade att genom att inte instämma. Katarina av Aragonien, kungens första hustru, hade kämpat deras skilsmässa i år, tvingas leva i närheten av fattigdom och hållas borta från sitt enda barn som straff. Anne Boleyn, Henriks eldiga andra hustru, hade prövats och avrättades när hon försökte ta sig över kungen. Genom att lyckas avsluta sitt äktenskap och samtidigt behålla den goda viljan hos kungen, Anna av Kleve överlevt en farlig situation som hade störtat två briljanta kvinnor.

Henrik, möjligen av lättnad, officiellt heter Anne sin älskade syster, öser egendomar och pengar på henne. Anna av Kleve återvände aldrig till Tyskland, kvar i England för resten av sitt liv. Hon hade en stor förmåga att bli vän med människor, som utgör nära relationer med Mary, dotter till Katarina av Aragonien, och Katherine Howard, som skulle efterträda henne som drottning. Hon och Henry var hjärtlig vänner, och Anne var en flitig gäst middag med kungen och hans nya drottning.

Tillsammans med Katherine Parr, Anna av Kleve var en av de två fruar att överleva Henry VIII. Anne levt länge nog att se sin kära vän Mary kröntes till drottning, innan han avled på henne Chelsea egendomar i juli 1557. En blygsam och tyst kvinna, Anne ofta förbises av forskare, kanske orättvist. Hennes integrering i den intrikata engelska domstolen och noggrann styrning av hennes äktenskap ogiltigförklarande tyder på att den fjärde queen of Henry VIII besatt visdom överträffa några av hennes mer kända kolleger fruar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.