Vad var renässansen?

Renässansen var en period i Europas historia präglas av en kulturell blomning. Flertal sjukdomar kombineras för att gnista renässansen, och denna period i historien har präglats av stora förändringar för människor som lever i Europa. Historiker fortsätter att nysta upp historien om renässansen århundraden senare, och många människor uppskattar särskiljande konst, intellektuella prestationer och vetenskapliga framsteg som kännetecknade renässansen. Termen används också allmänt att tala om en plötslig explosion i konst och kultur.

tror man att renässansen uppstod 14. talets Italien, eftersom Europa var långsamt växer från medeltiden. Olika historiker har unik äger vad, exakt, har lett till renässansen, men i allmänhet överens om att det var ett återupplivande av klassiska lärande och konst. Några har föreslagit att spridningen av digerdöden medfört ett större intresse för livet på jorden, eftersom folk påmindes om sin dödlighet.

Kulturellt, Europa gjorde så många betydande framsteg under renässansen att det skulle vara omöjligt att beskriva dem i denna korta artikel. Tillkomsten av utskrift lett till en mycket större bredd av kunskap för medborgarna, medan européerna började att värdera utbildning och kraftfull vetenskaplig utbildning. Många vetenskapsmän, konstnärer, filosofer, poeter och författare blomstrade under renässansen, däribland William Shakespeare, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Niccolo Machiavelli, Sandro Botticelli, Erasmus, Martin Luther, Copernicus, Galileo, och Thomas More, bland många andra.

Den återupplivande av klassiska lärande och värden väckt många antika grekiska och latinska texter i ljuset, med översättning att göra dem mer tillgängliga för alla. Konsten blomstrade under renässansen, med ett etablerat system för beskyddare och artister blir mycket mer utbredd. Nya tekniker inom måleri, musik, poesi och teater har utvecklats medan vetenskapsmän begrundat karaktär himlen och lagt fram teorier om grundläggande arbete i världen.

europeiska samhället också förändrats dramatiskt, med renässansen reformera attityder om regeringen, rättigheter, religion och rikedom. Åtskilliga regenter var tvungna att anpassa sig till förändrade världen förhållanden, även när de uppmuntrade sina nationer att utforska och förnya sig. Den period som präglades av många nationella "guldåldrar" som länder sände fartyg till alla hörn av världen för att lära sig om nya platser, människor och saker.

Renaissance följdes av reformationen, en radikal period i Europas historia som började runt den 16: e århundradet. Under reformationen, upplevde den kristna kyrkan förödande split, med många teologer tillbakavisa romersk auktoritet över tro och religiösa frågor. Reformationen som också grunden för sociala revolutioner och kamp för självständighet genom Europa och i olika kolonier runt om i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.