Vad var det Vela Incident?

Vela Incident, ibland kallad Sydatlanten Flash, var en mystisk nukleär explosion som inträffade i närheten av mycket avlägsna bouvetön, tusentals miles söder om Afrika. Den tros ha varit en hemlig kärnvapenprov antingen den sydafrikanska och israeliska regeringen. Den Vela Incident är uppkallad efter USA: s Vela spion satellit, som observerade den karakteristiska dubbla flash av en atombomb tidigt på morgonen den 22 september 1979. Under veckorna efter explosionen, det var mycket förvirring om huruvida detta verkligen var en nukleär explosion, och i så fall till vem den tillhörde. Navy hydrofoner plockade upp akustiska störningar som liknar vad som skulle kunna förvänta sig om ett litet kärnvapen sprängdes på eller strax under ytan i havet. mycket information om Vela Incident är fortfarande sekretessbelagt, så det kan svårt för civila att göra en tillförlitlig uppskattning om vilket land kan ha detonerade bomben. Ursprungligen Sovjetunionen och Kina var misstänkta, men de skulle ha någon anledning att spränga en bomb i området om de ville att det ser ut som om Sydafrika eller Israel hade gjort det. Ett tusen km eller så borta var en fransk kärnvapenprov marken, så det har också spekulationer om att Vela incidenten var detonationen av en fransk neutronbomben.

explosionen var i två till tre kiloton utbud . Även om vissa spekulerar i att det egentligen var en meteor, den forskare som är ansvariga för utformningen av de Vela satellit är övertygad om att man gjort sin bedömning av förekomsten av de karakteristiska nukleära dubbel-flash ordentligt. Än i dag finns det de som tror att Vela Incident var resultatet av en exploderande meteor, liknande Tunguska-händelsen i östra Sibirien. En panel skickas studera Vela Incident var skeptisk sitt kärnkraftsprogram ursprung, och påpekade att endast en av de två satelliterna Vela plockade upp explosionen. Det kan ha upptäckts på grund av fel som orsakas av en liten meteoroid påverkar satelliten. Många dock betvivla sanningshalten i panelens påståenden och hävdade att de var politiskt motiverade.

Vi aldrig får reda på sanningen om de Vela händelsen förrän tidningarna om det är hemligstämplade, och även då kan det finnas tillräcklig information för att ingå ett eller annat sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.