Vad var det Tulipomania?

Tulipomania var en kort period av vilda finansiell spekulation som inträffade i Nederländerna. Det är även kallad tulipmania eller Tulpanmanin. Omfattningen av tulipomania har något överdrivet av senare historiker, men det var säkert utbredd, och vissa människor kom på att förlora sin lycka över tulpaner. Medan tulipomania kan tyckas galen dag, vissa ekonomer påpekar att det finns en allvarsam lektion gömd i historia tulipomania, och folk skulle göra klokt i att minnas det.

Tulpaner infördes till Europa under sent 1500-talet från det ottomanska riket, och de var en nästan omedelbar hit, vilket de fortfarande. Många medlemmar av de högre klasserna tävlade för särskilt vackra eller sällsynta sorter, och tulpaner blev ett måste-ha tillbehör för trädgården. I Förenade Nederländerna, som nu kallas Nederländerna, tulpaner först dök upp på 1590-talet, och de snart att bli mycket eftertraktade objekt.

Människor som odlade tulpaner började erbjuds fantastiska priser för dem, särskilt om sorten var sällsynta eller särskilt slående, och av 1630-talet, fullt utvecklad tulipomania satt i, med enskilda lökar hämtar stratospherically höga priser. En rekordprestanda glödlampa, den Semper Augustus, säljs för 6000 floriner: 40 gånger den genomsnittliga inkomsten för nederländska folket i tiden. Även detta pris var lite ovanlig, priserna på 1. 000 floriner för en enda lampa var inte ovanlig. Eftersom efterfrågan på tulpaner växte, driver upp priserna, började spekulationerna också löpa grassera. Tulpaner köptes och såldes till höga priser på marknaden, ibland redan innan de hade planterats med folk handel kontrakt tulpan terminer. Medan tulipomania var sannolikt inte så utbredd i Nederländerna som vissa historiker gör det sig vara, det verkligen fångat upp en del av befolkningen, och när marknaden kraschade år 1637 förlorat en del människor sin försörjning som följd.

Tulipomania skett i mindre omfattning i andra delar av Europa samt, med isolerade med mycket hög tulpan priser i regioner där lökarna blev knapp. När bubblan brast, priserna snabbt stabiliserad, i dag bara den mest sällsynta av tulpaner är mycket dyra, och de flesta trädgårdsmästare har råd att plantera dessa graciösa och attraktiva lökar, om de så önskar.

När en släng av galna utgifterna under en enskild drar uppmärksamhet från allmänheten, är det ofta jämfört tulipomania i nyheterna. Människor hamnar i sådana tendenser får kämpa för att acceptera det, men de riskerar att förlora stora summor pengar när vurm för objektet avtar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.