Vad var det Lost Colony?

förlorade kolonin, som också är känd som Roanoke, var drömmen om Sir Walter Raleigh. I mars 1584 hade Raleigh fått bidrag från drottning Elisabet gav honom möjlighet att utforska den hedniska regionerna i den nya världen i utbyte mot en femtedel av vad skatten upptäcktes. Den förlorade kolonin utgör det allra första försöket koloniala uppgörelse. Raleigh var tvungen att koncentrera sin verksamhet långt från den spanska dominansen av amerikanska kust, som var så långt norrut som Florida. Han var också tvungen att styra söder om Newfoundland, som var infekterad med dimma och fientliga indianer.

kapten Arthur Barlowe och ungefär hundra engelsmän skickas till den nya världen på uppdrag av Sir Walter Raleigh, anlände den grönskande och doftande Roanoke Island, som döptes till Virginia, på en ljus sommardag 1585. Skyddas av slanka sanddynerna som senare skulle bli känt som Outer Banks, den förlorade kolonin erbjuds löftet och hoppet om en ny början. Handläggningen av de allra första vita barn som föds i den nya världen, Virginia Dare, liksom att alla andra invånare i den förlorade kolonin, förblir ett mysterium att denna dag. Den infödda befolkningen på den förlorade kolonin var vänlig och hjälpsam mot de tidiga nybyggarna, bland dem en lysande vetenskapsman som heter Thomas Hariot, som inrättades den nya världens första laboratorium och en konstnär vid namn John White. Det gick bra tills Sir Ralph Lane, kolonin befälhavaren, Angered indianerna med sin hårda politik. Sommaren 1586 kom Sir Francis Drake på den förlorade kolonin på väg till England från Västindien. Mat och förnödenheter var knapp eftersom fartygen från moderlandet inte hade anlänt, och alla utom femton av kolonisterna valt att återvända med Drake.

Leveranser fartyg under befäl av Sir Richard Grenville, anlände till den förlorade kolonin kort efter Drake's avgång från ön, men det enda de hittade var en övergiven uppgörelse utan spår av någon någonstans. Följande år, i augusti 1587, sände Raleigh John White ut med 115 män, kvinnor och barn i ett andra försök att lösa den förlorade kolonin Roanoke Island. Kolonisterna byggde de förkolnade resterna av den tidigare bosättningen och John White blev ny guvernör. Hans familj, inklusive hans nyfödda barnbarn, Virginia Dare, väntade sin återkomst från England med fler leveranser, men han blev försenad på grund av kriget mellan England och Spanien.

I augusti 1590 återvände John White till förlorade kolonin men där fanns ingenting. Den enda ledtråden var det mystiska ordet "Kroatiska" inristat på ett träd, som kan ha varit en referens till en stam vänlig indier som bodde söder om den förlorade kolonin. Vissa säger indianer dödat bosättarna på de förlorade kolonin, medan andra hävdar de flyttade längre inåt landet och så småningom gifte in indianstammar. Fortfarande en tredjedel teori hävdar att invaderande spanska trupperna från Florida dödade kolonisterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.