Vad var Warszawapakten?

Warszawapakten är namnet på ett avtal mellan flera kommunistiska staterna i Europa. Det är också känt som Warszawa fördraget om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd. Warszawapakten grundades 1955, i Polen.

Sovjetunionen inledde Warszawapakten med anledning av bildandet av North Atlantic Treaty Organization (Nato), som i sin tur bildades som en reaktion på den upplevda hot mot europeiska och Nordatlanten nationer av Sovjetunionen. Warszawapakten gjordes tillgänglig på polska, tjeckiska, tyska, ungerska, rumänska och ryska.

Ursprungligen var medlemmar i Warszawapakten Sovjetunionen, Bulgarien, Albanien, Ungern, Polen, Rumänien och Tjeckoslovakien. Tyska demokratiska republiken gick med 1956, och lämnade Albanien pakten 1961 efter Sino-sovjetiska split. Warszawapakten slutligen upplöstes 1991 när Sovjetunionen upplöstes och många av de kommunistiska staterna som gjorde upp pakten flyttade till demokratiska system.

Warszawapakten hade två huvudsakliga arbetsuppgifter, och två huvudgrenar. Den politiska rådgivande kommitté bar ansvaret för icke-militär verksamhet mellan olika nationer som gjorde upp pakten. Unified Command av pakten Försvarsmaktens var ansvariga för de olika trupperna under sitt beskydd från de olika nationer som gjorde upp pakten. Överbefälhavare för gemensamt befäl var också den förste biträdande försvarsminister i Sovjetunionen. Den grundläggande idén med Warszawapakten var att de olika nationer som har undertecknat skulle komma till varandras hjälp, i händelse av aggression. Det fanns en rädsla bland många av medlemmarna att västerländska nationerna, särskilt efter bildandet av Nato, kan välja att invadera eller vidta militära åtgärder mot olika östblocket staterna för att försöka störta sin kommunistiska regeringar. Warszawapakten tilltalat dessa farhågor något genom att kombinera varje nation militära makten i en mycket större kraft. Sovjetunionen använde också Warszawapakten som ett sätt att styra sina mindre allierade, som den gjorde när den svepte in i Tjeckoslovakien 1968 med hjälp av annan Warszawapakten medlemmar att störta en regering sägs det visade imperialistiska tendenser, och därför hotar andra pakt medlemmar.

Trots det kalla kriget och rivaliteten mellan Nato-nationer och nationer som var en del av Warszawapakten fanns det många exempel på ömsesidigt samarbete mellan de två. Båda nationerna används ofta trupper under ledning av FN, som skulle fungera sida vid sida med varandra. Den internationella kommissionen för kontroll och övervakning, till exempel, används både kanadensiska och polska trupper till Vietnam.

2005 Polen släppt många hemligstämplade dokument från Warszawapaktens dagar, som belyser mycket av strategi Warszawapakten nationer. Mest förvånande att många var beredskapsplaner Warszawapakten nationerna i händelse av ett krig med västmakterna. Den primära strategin var oerhört kränkande, med planer anlagd på hur du distribuerar snabbt och effektivt i Västeuropa att få kontroll med hjälp av kärnkraft kraft vid behov. Mycket få defensiva planer var närvarande, med den strategi som bygger på snabbhet och effektivitet för att neutralisera europeiska makterna.

1999 ett antal tidigare Warszawapaktens medlemsländer, och nationer som sedan har ersatt dem, anslutit sig till Nato. Under 2004 blev ännu nationer. Medlemskap för Bulgarien, Polen, Ungern, Estland, Lettland, Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Litauen utgör på många sätt en stängning av en av de sista cirklar av det kalla kriget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.