Vad var Vietnamkriget?

Vietnamkriget var en militär konflikt stred främst i södra Vietnam under åren mellan 1959 och 1975. Vietnamkriget var källan till många motstridiga politiska och sociala åsikter, framför allt under åren fram till sin slutsats. Militärt sett var Vietnamkriget resultatet av Nordvietnam och Vietcong försökt störta den sydvietnamesiska regeringen.

Vietnamkriget var en fortsättning på den första Indokina krig som utkämpades vid den vietnamesiska eftersträvas oberoende från Frankrike efter andra världskriget. Landet delades upp i två delar-norra och södra-i Genève avtalen 1954. I Vietnamkriget, Demokratiska republiken i norra Vietnam och dess allierade, Sovjetunionen och People's Republic av Kina kämpade mot Sydvietnam, vars allierade skulle bland annat USA, Australien, Sydkorea och Nya Zeeland.

Förenta staternas inblandning i Vietnam startade den 1 november 1955, då president Eisenhower började använda militära bistånd rådgivande grupp till Sydvietnam för att bidra till utbildningen södra vietnamesiska armén. 1956, att vid val som ska hållas i Vietnam i enlighet med Genève-konferensen inte inträffa, monterad spänningen avsevärt. December 1958 markerade Nordvietnam första invasion i Laos. Även om det redan fanns amerikaner närvarande i Vietnam konflikt, det var inte förrän 1962 då president Kennedy undertecknade Foreign Assistance Act från 1962, som beviljat militärt bistånd till länder som var "på kanten av den kommunistiska världen och under direkt attack. "

Vietcong hade sin första seger i Vietnamkriget i slaget vid Ap Bac i januari 1963, som följdes av störtandet av Ngo Dinh Diem och en allt mindre stabila Sydvietnam. 1964 utsåg president Lyndon Johnson William Westmoreland som befälhavare för den amerikanska armén i Vietnam. Militära trupper ökade i styrka från cirka 16. 000 till över 21. 000 och var förväntas stiga till över 500. 000 i antal. Det ökade antalet soldater ansågs vara ett direkt svar på en rapporterade angrepp på amerikanska fartyg av nordvietnamesiska i Tonkinbukten.

I slutet av 1965 hade amerikanska trupper nått 184. 000 till antalet, och den första stora marken strid med den amerikanska militären hade inträffat under Operation Starlite. Som väntat, i slutet av 1966, var antalet trupper närmar sig en halv miljon till antalet, vilket skulle klättra lite högre före krigets slut. Det antal liv hävdas av Vietnamkriget överstiger en miljon och tros vara så hög som fyra miljoner. Vietnamkriget kom till en tjänsteman slut efter Saigons fall den 30 april 1975, då Sydvietnams huvudstad tillfångatogs av Vietnams People's Army. Idag är den 30 april en helgdag observerats i Vietnam som återföreningsdagen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.