Vad var Riksdagshusbranden?

Riksdagshusbranden var en akt av mordbrand som spelade en avgörande roll i historien om 20th Century Tyskland. Denna eld användes som en förevändning för nazistpartiet att få kontroll över Tyskland med Adolf Hitler att dra fördel av händelsen att driva igenom flera rättsakter av lagstiftning som i praktiken lät honom bli en diktator, trots att Tyskland var tekniskt sett ett demokratiskt republik. Eftersom elden spelade en viktig roll i nazisternas maktövertagande, har det granskas noga av många historiker. I den tyska regeringen från 1933, var Reichstag det tyska parlamentet. Parlamentet möttes vid en central byggnad som kallas riksdagshuset, som ligger i Berlin. Den 27 februari 1933, inte långt efter Hitler hade utsetts kansler, utbröt en brand i huset sent på kvällen. Brandkåren tillkallades och det svarade snabbt, men branden var utom kontroll, och det hade rensad byggnaden, vilket gör den oanvändbar. En holländsk man, Marinus van der Lubbe, fanns i byggnaden, och han stolt förkunnade att han hade satt eld som en politisk handling. Det kommunistiska anknytningar den misstänkte fått en del människor att dra slutsatsen att branden var faktiskt en kommunistisk sammansvärjning, del av ett knep för att ta över Tyskland. Nazisterna förvandlat detta till sin fördel, och tryckte på för val av fler nazister till riksdagen och hävdade att de bara kunde skydda Tyskland. Detta i sin tur ledde till passage av fullmaktslag, vilket gjorde den tyska regeringen att stifta lagar utan samtycke eller medverkan av riksdagen.

Omedelbart efter Riksdagshusbranden, sköt Hitler för passage av Reichstag brand dekret, som kraftigt beskuren medborgerliga friheter för det tyska folket. Dekretet var tänkt att vara en tillfällig åtgärd för att skydda Tyskland från yttre hot, men även hänt handily bort motstånd mot Nazistpartiet, Förbereda för Hitler att ta kontroll över den tyska regeringen.

Ursprunget till Riksdagshusbranden fortsätta att diskutera. Marinus van der Lubbe troligen satte elden, men han kan ha arbetat ensam, inte i maskopi med kommunisterna. Det är också möjligt att någon annan har elden och han tog kredit, och framför allt att nazisterna sätta eld och inramade honom. Om nazisterna inte var inblandade, hände Riksdagshusbranden säkert vid en tidpunkt som passar dem, och om de var, det var ett kallt beräknat handling som hade en del mycket allvarliga konsekvenser för Tyskland.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.