Vad var 1812 års krig?

1812 års krig var ett krig mellan Förenta staterna och Förenade kungariket krigförande länder ingår USA, Storbritannien, och några av Storbritanniens kolonier: Övre och Nedre Kanada (nuvarande Ontario och Quebec, respektive ), Nova Scotia, och Bermuda. Under detta krig dog 2260 amerikanska och 1600 brittiska trupper. Detta krig hade flera orsaker: Storbritannien var stridande med Frankrike och ville hålla USA från handel hampa med Frankrike, den påtvingade conscripting av amerikaner i den brittiska flottan, allmänna brittisk kontroll för amerikansk handel, hävdade brittiska militära stöd till amerikanerna indier försvarar sig mot amerikanska bosättare och amerikanska viljan att utvidga territoriet.

Amerikanerna var inte framgångsrik i början av 1812 års krig eftersom deras upprepade försök att ta sig in Canada blockerades av General Issac Brock. Majoriteten av General Brock armé bestod av lokala milisen och indianerna som var allierade med britterna. Den amerikanska armén bestod även av lokala miliser, men milisen medlemmarna ofta vägrat att betjäna eller haft inkompetenta ledare, och amerikanerna också lidit brist på ekonomiska resurser och många logistiska problem. Dessutom vägrade New England för att ge trupper eller pengar till krigsinsatsen.

Britterna hade gott om pengar och överlägsna logistiska arrangemang, men samtidigt krig med Frankrike ansågs viktigare. På grund av detta, för de två första åren av 1812 års krig, tog britterna en defensiv hållning. 1814 slutade kriget med Frankrike och britterna skickade arméer att invadera USA, men amerikanerna hade äntligen anpassat till att bekämpa den brittiska och utarbetade bättre sätt att lösa logistiska problem.

Även om en stor del av ostkusten blockerades av den brittiska flottan under kriget 1812, förblev handeln öppnar genom New England på grund av handelspolitiska förbindelser med Storbritannien och Kanada. Denna blockad var mycket skadlig för export av jordbruksprodukter från USA, men var bra för tillverkningsindustrin, som amerikaner tvingats förlita sig på sig för att producera varor.

Även om amerikanerna försökte försvara sina hamnar med små kanonbåtar denna strategi var ett misslyckande på grund av brittiska Naval överlägsenhet. En av de mer kända slagen under 1812 års krig var en serie attacker mot Chesapeake Bay, som upphörde bränning av Washington, då Vita huset och Capitolium brändes ned. Amerikanerna lyckades viss framgång med hjälp av anlitade legosoldater, eller Privateers, att attackera brittiska handelsfartyg. De har också vunnit kontroll över Lake Erie, som serveras i kontrollera hålla Western Ontario. American kontroll över Lake Champlain tillät dem att avvärja en brittisk invaderar kraft år 1814.

1814, britterna och amerikanerna gick med på att fred, återvänder de nationella gränserna för deras FÖRKRIGS platser. I januari 1815 undertecknade de fördraget i Gent, slut på kriget 1812. I efterhand, detta krig enade både kanadensare och amerikaner är mycket starkare än de hade innan kriget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.