Vad är historia Silk?

Silk är en ganska märklig textil, och den har en lång och fascinerande historia. Hemligheten bakom silke produktionen bevakades framgångsrikt av kinesiska för över två tusen år, vilket gör den till en av de längsta hålls industrin hemligheter i världen. Långt ifrån bara en textil, är silke det legendarisk, och det har varit grunden för mäktiga politiska och ekonomiska imperier över hela världen.

Enligt den kinesiska fick gåva av siden till dem Xi Ling Shi, gudinna Silk. Hon var gift med Kinas legendariska Gula kejsaren och en eftermiddag satt hon under ett mullbärsträd te när en silkesfjärilsägg föll i hennes te. Hennes hembiträde skyndade sig att rycka masken ut, utan hon hamnade reda ut det och Xi Ling Shi kom upp med idén att väva tråden till en textil. Kinesiska legender placera denna händelse till omkring 2600 f. Kr. , och arkeologer brukar vara överens om att silkesodling, odling av Bombyx mori eller silkesmaskar i syfte att göra silke framkom vid ungefär samma tidpunkt.

Silk produktion är mycket intensivt arbete. 30. 000 silkesfjärilsägg larver äter en ton av mullbär lämnar producera 12 pounds (fem kilo) av rå silke. I den processen måste silkesmaskar noga inkuberas vid rätt temperatur, BORTKLEMAD med utsökta blad, och till slut att dö av uppvärmningen så att kokongerna lämnas intakt. Vissa tillverkare tillåter maskar kan ta sig ur kokonger, trots att detta skadar fibrerna. Den stora mängd arbete de innebar silke en lyxvara textil nästan omedelbart. Endast Kinas rikaste medborgare hade råd med det, och faktiskt, i århundraden, bara medlemmar i royalty tilläts att bära den. Även efter det att allmänheten fick motvilligt att bära textil, komplexa koder dikterat som kan bära vilken färg. Endast kejsaren och kejsarinnan, till exempel, kunde bära gult siden.

Fram runt det tredje århundradet f. Kr. , siden var i stort sett okänd utanför Kina. Runt denna tid började tillverkningen av textil gick till Japan, och silke tyg uppstå inom vissa delar av Europa. Tyget blev snabbt legendarisk för sin mjuka konsistens, enorma textil styrka, och otroligt vacker, men ingen visste hur den gjordes. En samtida historiker som påstod sig ha iakttagit processen sade att silke producerades genom att koka blad, som orsakade puffar fiber uppstå för spinning. I 522 CE, romarna finansierat en vågad handling för spioneri, skicka spioner i Kina för att lära sig hemligheten med silke produktion, och silkesmaskar smugglades tillbaka till Europa. Silkesodling i Europa började genast göra textil mer tillgängligt för européerna, trots att det var i stort sett är utom räckhåll för de flesta människor till den industriella revolutionen, då avancerade vävteknik skära ner på kostnaderna avsevärt. Den muslimska imperiet också förtjänar lite beröm för spridningen av denna textil. Muslim handlare kom tillbaka siden och andra varor från Kina i stora mängder, och sprida metoder silkesodling till Indien och vissa muslimska nationer. Många fina konstverk producerades i silke, inklusive mattor tillverkade av siden fibrer som är kända för sin hållbarhet och skönhet.

By the 20th Century, silke produktion hade återigen begränsade sig huvudsakligen till Kina och Japan. När andra världskriget bröt ut, hade människor utanför Asien begränsad tillgång till varor, och flera konstgjorda fibrer som nylon har utvecklats som alternativ. Dessa fibrer har trängt undan siden på vissa marknader.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.