Vad är ett jordskred val?

Ett jordskred val är ett val där en kandidat vinner med avsevärd marginal. Den exakta definitionen av ett jordskred val varierar, med en del människor säger att marginalen måste bestå av fem poäng eller mer, där en relativt liten bar, medan andra säger att marginalen skulle bli mycket högre, närmare 10 eller 15 poäng. Om en kandidat uppnår en jordskredsseger, ger intryck av ett starkt mandat från folket. En anmärkningsvärd skred val skedde i Frankrike 2002, när Jacques Chirac tog en häpnadsväckande 82% av rösterna. 1972 års amerikanska valet mellan Richard Nixon och George McGovern slutade också med en jordskredsseger för Nixon, som tog nästan 61% av rösterna, och 520 elektorsröster, av möjliga 538. McGovern lyckades få 37% av rösterna och 17 elektorsröster, med en frihetliga kandidat plocka upp de återstående valet omröstningen. Franklin D. Roosevelt uppnått en liknande jordskredsseger 1936 när man kör mot Alf Landon.

Landslide segrar är sällsynta, särskilt i stora länder. Väljarkåren är ofta djupt delad, vilket gör det svårt för kandidaterna att tar röster från medborgare som tillhör stridande parterna. Vanligtvis, jordskred fyllnadsval när medborgarna i ett land är frustrerad över det sätt på vilket regeringen har körts, och de väljer en kandidat för ett oppositionsparti i hopp om att förbättra deras situation. Även om det är bra om en kandidat är karismatisk, ofta ett jordskred val återspeglar stöd för ett visst politiskt parti, snarare än för en enskild kandidat. Det finns flera orsaker till varför politiker och politiska partier vill se ett jordskred val. I första hand sökande tar vanligtvis en jordskredsseger som tyder på att de har ett stort folkligt stöd. De politiska partier som back kandidaterna också hoppas kunna använda kraften i skred valet att utföra en rad uppgifter som kräver medborgarnas stöd. I år när en statschef väljs av ett jordskred, politiska partier också hoppas att väljarna kommer att välja personer från chefen för statens politiska partiet i den lagstiftande församlingen, ger det politiska partiet mer makt.

Eftersom en jordskredsseger val också innebär en slutgiltig seger, kan man eliminera osäkerhet. I nationer där valen ofta ifrågasatta, med resultat som kämpade över av stridande parter, ett jordskred val avgör ärendet på valdagen. Detta gör det möjligt för kandidaterna att göra sig redo att inta sina positioner i regeringen, och det underlättar oro och oro bland medborgarna, som osäkerhet om ett val kan skada ekonomin och orsaka allmänt kaos tills ärendet är löst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.