Vad är en Twinkie Försvar?

En Twinkie Defense är ett juridiskt argument att en svarande i ett brottmål agerade med minskad kapacitet på grund av en biologisk faktor vid tidpunkten för brottet. Det är säkert möjligt för en biologisk faktor som inverkar på någons beteende, men i fråga om en Twinkie Defense, är den faktor som brukar anses vara falsk. Exempelvis kan någon som påstår sig ha gripits av ett anfall av raseri efter att ha druckit tre koppar kaffe inte tas på allvar i domstol, medan någon som lider av psykisk ohälsa som kan beaktas vid en minskad kapacitet försvar.

Denna slang Termen har sitt ursprung i 1979 rättegången om mordet på Dan White, en före detta San Francisco handledare som sköt borgmästaren i San Francisco och en annan datatillsynsmannen i kallt blod 1978. Många tror felaktigt att White advokater hävdade att de populära snack hade drivit White galen, vilket leder honom att skjuta George Moscone och Harvey Milk. I själva verket hade Twinkies aldrig uttryckligen nämns, även om andra tilltugg var. I Dan White studien var snack inte användas för att förklara sitt beteende, utan snarare för att illustrera det. Försvaret ville visa juryn att vita hade sjunker ner i depression, och de trodde att hans ökade skräpmat konsumtion under månaderna fram till mordet var ett solitt bevis på att en före detta hälso-mat nut hade haft någon psykisk problem.

San Francisco tidningar var de första att popularisera idén om "Twinkie Defense", trots att begreppet egentligen inte tillämpas på den rättegång som inspirerat den. Trots detta har begreppet fångats på, och det kan ses som används i förhållande till en rad rättsfall när försvaret försöker argumentera för minskad kapacitet. "Twinkie Defense" också är bra för rubrik foder, vilket kan förklara varför denna slang term har utstått så länge.

Ett närliggande begrepp, transpanic hävdar hänvisningar tilltalade anklagas för att ha mördat transsexuella personer. Enligt dessa svarande var chock för upptäckt den verkliga identiteten på offret så intensiv att de for ut instinktivt, "homosexuell panik" är ett liknande påstående inblandade i mord och överfall på homosexuella. Många aktivister menar att homosexuell panik och transpanic är exempel på en Twinkie Defense, med argumentet att folk agerar ut i ilska i dessa fall, men att deras förmåga att bedöma rätt och fel är inte alls minskat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.