Vad är en Carnegie biblioteket?

Andrew Carnegie (1835-1919) var en av de mest framgångsrika affärsmän i Amerika. Kallas omväxlande kapten bransch eller ROVRIDDARE, hade han lite utbildning, men med hans "bootstraps" inställning till livet, gjorde han miljontals dollar, för att slutligen gå i pension i början av 1900 och koncentrerar sig helt på filantropi. Som med sin inställning till verksamheten, var hans filantropiska förhållningssätt ingen har preskriberas och oerhört omfattande, och en av hans företag, uppfinningen av Carnegie Library, fortfarande står på många ställen idag som ett exempel på hans generositet senare i livet.

Carnegie hade alltid känt att det är viktigt att behandlingen inte kan underskattas, och han hade använt vilka medel han kunde för att få mer information och utbildning som han steg i näringslivet. Han kände sig de flesta människor borde ha tillgång till böcker i stor skala, och började bygga offentliga bibliotek 1883, den första i sin hemstad i Skottland.

Även om det skulle bli många finansierade biblioteken och byggdes av Carnegie i Storbritannien, de flesta, över 1600, byggdes i USA, ofta i småstäder. Det varierade arkitektoniska strukturer av dessa bibliotek var imponerande, men också inbjudande. Ett offentligt bibliotek i en stad skulle kunna vara en plats dit man ville gå och ville använda, och Carnegie lagt de flesta städer på prov för att avgöra om han eller hans filantropiska organisationer skulle bygga ett bibliotek där. Det grundläggande testet var demonstration av behov, om att avsätta vissa medel för att behålla biblioteket, och donation av egendom som Carnegie biblioteket kunde byggas.

Folk kan fortfarande känna till dessa bibliotek i dag, eftersom ungefär hälften de fortfarande biblioteket byggnader. Några har inte överlevt saker som eftermontering, och andra blev museer eller privata byggnader. Sista Biblioteket byggdes under Carnegies program avslutades 1930, flera år efter filantropen död.

Tidpunkt för byggandet av varje Carnegie bibliotek var gynnsam. Många små och stora städer var intresserade kraftigt i byggnaden offentliga bibliotek i slutet av 19th century. Carnegies generositet matchades av allmänt intresse att ha ett bibliotek tillgängligt. I alla de program av denna filantrop byggt över 2500 bibliotek, en betydande prestation. Dem i en stad som fortfarande har en, är sannerligen välkommen att besöka dem ofta och förundras över den beslutsamhet som kan ändra filantropi fullt så lätt som det kan bidra till framgång i affärer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.