Vad är en Bomber’s Moon?

Termen "Bomber måne" hänvisar till en ljus fullmåne som lyser upp jorden nästan som dagsljus. Detta idiom datum till andra världskriget med hänvisning till tanken att piloterna används mot bakgrund av ett bombplan måne inrikta sig på sina mål. Människor som upplevt andra världskriget, särskilt veteraner som flög i kriget, som fortfarande använder denna term för att hänvisa till ett särskilt ljusa månen, även om det är obekant för många personer som är födda under åren efter kriget.

I andra världskriget, med inriktning på utrustning för bomberna var inte särskilt exakt. Till skillnad från moderna flygplan och vapen, som kan programmeras med mycket exakta geografiska koordinater, World War Two-eran plan måste riktas direkt till mål. Ju klarare ljusförhållanden, desto lättare var det för piloter och besättningar för att se potentiella mål, så det går om ett bombplan måne ofta involverade ett stort antal bombningar dra fördel av de bästa förhållandena.

Dessutom att lysa upp landskapet som en strålkastare, ett bombplan måne återspeglar också från ytan av vattenförekomster, vilket gör navigeringen enklare. Piloter kan följa den linje i en flod eller söka efter en särskild sjö för att styra sig själva till sina mål, vilket var till stor nytta i en tid när visuella navigeringen var det enda sättet att ta sig runt. Vissa samfund i andra världskriget skulle sträng kamouflage över vattenförekomster i hopp om att dölja dem från piloter på natten av en självmordsbombare måne.

Naturligtvis kunde bombplan måne också arbeta mot piloter. De kunde se marken mycket bra, men människor på marken kunde också se dem, ger dem möjlighet att rikta luftvärnskanoner på annalkande flygplan. Stridsflygplan skulle också kunna skickas upp till attack bombplan, som tenderade att vara sårbara, eftersom de var tröga och mindre maneuverable än fighters. Piloter uppskattade också stor synlighet, eftersom det gjorde det möjligt för dem att bekräfta dödar i luften, i motsats till skumma förhållanden, som skulle dölja vad som händer med ett plan efter det sköts upp i striden.

Den tyska Luftwaffe och brittiska Royal Air Force båda drog fördel av bombplan måne i ett flertal razzior över innehav av fienden. Medborgarna lärt sig att frukta fullmåne, och många skulle ta skydd under ljusa förhållanden innan flygräd sirenerna gick, med rätta anta att bombningarna var troligen kommer att inträffa någon gång under natten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.