Vad är den spanska Main?

Spanish Main var kuststräcka i Amerika som kontrolleras av Spanien i den 16: e till den 18: e århundradena. Den sträckte sig längs den norra kusten av Sydamerika, i Centralamerika samt Karibien, och upp i den nedre delen av Nordamerika. Den här regionen blev en populär plats för pirater och Privateers som ville dra nytta av Spaniens tungt lastade skepp.

spanska kolonierna i Amerika sträckte sig över ett stort svep av mark på en punkt. Detta land var rikt på guld, mineraler, kryddor och en mängd andra exotiska skatter. Spanska exporterade skatter i stora skepp, som ofta reste i flottor för skydd. Genom att hålla ett öga på ett fåtal viktiga hamnar längs den spanska Main, pirater och andra Raiders kunde räkna ut den bästa tiden att strejka.

Tack vare det faktum att pirater samlades hela Spanish Main, termen "spanska main "har kommit att ha romantiska inslag, framför allt i samhällen där människor har ett bestående intresse för pirater och historia piratkopiering. Segling spanska Main var säkert lönsamt för pirater och Privateers, särskilt de som var djärv nog att gå efter större flottor. Det är viktigt att skilja mellan pirater och Privateers när man diskuterar den spanska Main. Privateers var medborgare som fått särskilt tillstånd av monarken i form av brev av marque som tillät dem att anfalla utrikes sjöfart. Många Privateers var engelska, med monarker använder dem som ett politiskt verktyg för att föra ekonomiska krig mot fiender som Spanien. I utbyte mot sina skrivelser av marque, var tvungna Privateers att omvandla en del av vinsten över till kronan, men också haft förmånen att kunna öppet segla in i deras hem hamnar med sina priser.

Pirater, å andra sidan, drivs bortom lagen. Pirate besättning var ofta ganska skiftande, och de var ansvariga endast gentemot varandra. Vissa pirater var tidigare Privateers som insåg att de kunde njuta av mycket större vinster om de vibrationer sina vinster över till kronan. Men var pirater också utsatta för risken för repressalier och straff för sina brott, och de gjorde inte åtnjuta de fördelar som Privateers hade, såsom möjlighet att angöra hamn någonstans för reparationer och leveranser.

Segling var en extremt farlig verksamhet i en tid präglad av den spanska kolonierna, och när fartygen försvann utanför den spanska Main, var det inte alltid klart Om fartygen hade helt enkelt haft dåligt väder eller fallit offer för dålig navigering och sänktes, eller om de hade tagits av pirater eller Privateers. Trots ständiga räder mot sitt skepp lyckades Spanien för vinsten på en extraordinär nivå från sina kolonier, i icke ringa del tack vare riklig slavarbete som gjorde utvinning av naturresurser mycket billig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.