Vad är arbetarklassen?

Begreppet "arbetarklass" används i en mängd olika sätt, varav vissa är kontroversiella. Vissa människor läser termen som en nedsättande förolämpning, till exempel, medan andra antar är en symbol för personlig stolthet. Den exakta definitioner av arbetarklassen tenderar att vara lite oklar, tack vare skiftande idéer om arbete, politik, och socioekonomisk klass.

huvudsak medlemmar av arbetarklassen arbete i okvalificerade eller semiskilled yrken för löner som vanligtvis låg. Normalt är arbetarklassen arbetsmiljö kännetecknas av mycket styv scheman med påföljder för arbetstagare som är sen eller slack på jobbet, och de är ofta organiserade på ett mycket hierarkiskt sätt, med en klar avgränsning mellan arbetstagare, chefer och arbetsgivare. Begreppet omfattar även anhöriga till någon som arbetar inom sådan industri.

Några exempel på traditionella arbetarklassen jobb omfatta fabriksarbete och grundläggande jordbruksarbetet. I båda dessa branscher, människor får grundläggande och enkla utbildning för sina jobb, men i vissa fall kan de ha dessutom kompetens och arbetskraft är ofta mycket fysiskt, repetitiva och välling i naturen. Många associerar saker som tunga, funktionella kläder med arbetarklassen, vilket ledde till slang begreppet "blue collar", en anspelning på skjortor bärs av fabriksarbetarna att dölja fettfläckar. En del människor anser att alla medlemmar av arbetarklassen att vara en del av proletariatet, socioekonomisk klass definieras av Karl Marx. Enligt Marx bestod proletariatet av personer som sålde sin arbetskraft i utbyte mot lön utan ägande eller kontroll av produktionsmedlen. Andra förkastar denna definition, som illustrerar svårigheten att definiera "arbetarklassen. " En del människor förknippar arbetarklassen med minskad tillgång till utbildning och en allmän brist på utbildning och förfining. Andra med ett mer prideful attityd till arbetarklassen skulle kunna använda medlemmar av denna klass för att illustrera ett samhälles kärnmedlemmar, vilket tyder på att utan hårt arbete av arbetare, skulle samhället kollapsa. Diskussioner om social rörlighet innehåller ofta arbetarklassen också, med människor hävdar att i den bästa av samhällen, kan man börja som arbetare och sluta som fabrikens ägare.

Många associerar arbetarrörelsen med arbetarklassen, kanske för vanliga arbetarklassen folk var bland de första att agitera för arbete rättigheter och ett ökat skydd för arbetstagare. Människor som är intresserade av arbete politiken kan välja att spendera tid bland arbetarklassen så att de kan förstå de invecklade frågor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.