Vilken var triangelhandel?

Även om begreppet triangelhandeln används allmänt för att syfta på handel mellan de tre nationerna eller hamnar, det brukar användas i en viss hänvisning till slavhandeln, den "egendomliga institutionen" som användes för att utveckla Amerika. Den triangelhandeln var mycket riskfylld för investerare, men även möjligheter att skapa en betydande vinst. Många inflytelserika medlemmar i det europeiska samhället byggt sina förmögenheter upp på triangelhandeln, som förlitade sig på förslavande av människor att vara lönsam. Den första delen av triangelhandeln gick från Europa till Afrika. I England, skulle ett fartyg vara lastad med handelsvaror som textil, tillverkade produkter som köksredskap, pärlor, och andra föremål som kan användas för att förhandla med slavhandlare i Afrika. När fartyget anlände utanför Afrikas kust, är det typiskt inleda handel med flera grupper, se till att fartyget kan snabbt laddas med slavar. Många av slavhandlare i Afrika var afrikanerna själva, säljer människor som tillfångatogs i krig och fejder. Den slavskeppet skulle packas så tätt som möjligt för nästa etapp, den ökända "middle passage. " I mitten passage triangelhandel sprang från Afrika till Amerika. Människorna ombord matades en minimal mängd av mat och utsätts för fruktansvärda förhållanden. Eftersom slavar hämtade en stor summa pengar, några dödsfall på vägen ansågs inte katastrofal. Slavskepp skulle segla till hamnarna i Västindien eller det amerikanska söder att sälja slavar.

Med vinsten från försäljningen av slavar, skulle fartyget ladda upp med tobak, socker, bomull och andra jordbruksprodukter från Amerika för den sista sträckan av resan. Lastade med rå varor, skulle fartygen resa tillbaka till sina hemländer hamnar i Europa, där för att plocka upp en last av färdiga konsumtionsvaror för handeln i Afrika. Många av de personer som deltar i triangelhandeln var baserade i Storbritannien, vilket innebär betydande välstånd och inflytande till deras hem nation.

Moderna historiker kraftigt fördöma triangelhandel, tillsammans med slaveri i allmänhet. Med tanke på den brutala förhållanden som rådde på fartyg involverade i triangelhandeln, många undrar också varför slaveri pågått så länge som det gjorde. Hand fortsatte slaveri att vara socialt accepterat på grund av dess upplevda ekonomiska värde. Européerna skildes även från afrikaner kulturellt och fysiskt, distanserar sig från slavhandeln genom att skriva afrikaner bort som omänsklig.

att fartygen själva var bemannade med gänget pressade män och vanhedrande sjömän som inte kunde få arbete någon annanstans, enligt rapporter från ombord sades ofta, eftersom Källa ansågs otillförlitligt. Lyckligtvis de ansträngningar som avskaffat dödsstraffet organisationer att förbjuda slaveriet slutändan lyckades, trots att skadan hade redan skett för miljontals afrikaner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.