Vilken var den spanska armadan?

Den spanska armadan var en stor flotta som skickas till England från Spanien under 1588, med avsikt att erövra England. Dock har de spanska armadan uselt, i ett av de mer anmärkningsvärda militära bedrifter i historien, den engelska besegrade spanska trots ser ut att vara mindre än perfekt förberedda. Segern över den spanska armadan är en viktig händelse i brittisk historia, och är starkt förknippat med drottning Elizabeth I, som var drottning av England när den spanska armadan var besegrad.

fientligheterna mellan England och Spanien började långt innan Elizabeth tog tronen. När England började bryta sig loss från den romersk-katolska kyrkan, var Spanien fortfarande en hängiven katolik nation, och det var en stor ilska över Englands protestantiska tron. När Henry VIII upphävde sitt äktenskap med sin första hustru för att gifta sig med Anne Boleyn, Elizabeths mamma, många i Spanien ansåg att äktenskapet var ogiltigt, eftersom Henry VIII saknade rätt att gifta om sig.

Förbindelserna mellan de två länderna var kort hjärtlig när Elisabets syster Maria tog tronen, men efter Marias död, började dessa relationer för att nysta upp. Trots att ett fördrag undertecknades mellan England, Spanien och Frankrike, pirater från England plundrade spanska skepp, och Elizabeth uppmuntrat en anti-spanska revolt i Nederländerna. Philip II, då kung av Spanien, var inte nöjd med dessa händelser, och han beslöt att sätta stopp för denna verksamhet, samtidigt kan skapa England tillbaka till den katolska fållan. I 1585 började han bygga en enorm armada av fartyg, samtidigt konvertera befintliga fartyg för att tjäna ett militärt ändamål. När Elizabeth I blev medveten om dessa planer, begick hon också medel till shoring upp den brittiska militären för att kunna möta den spanska hotet. När Armada segel i 1588, var England redo. De fartyg närmade sig först i Engelska kanalen, där flera uppvärmda slag utkämpades, och britterna slutligen hamna i jakten på den spanska fram till Engelska kanalen och in i norra Atlanten.

Utanför Irlands kust, en gång stora fartygsflotta upplevt många bekymmer. De hade inte riktigt reserveringar för en sådan lång resa, och hungern började bli en viktig fråga, tillsammans med en nedgång i sjövärdighet bland striden ärrade fartyg. En stor storm verkade köra spanska mot klipporna, många engelska trodde att stormen var sänd av Gud, bekräftar Elizabeth rätt att härska.

nederlag i Spanska armadan var en vändpunkt i brittisk historia, då landet började accepteras som en stormakt. Elizabeth's åtgärder var också anledning att notera, eftersom drottningen framträdde offentligt för att göra många tal bekräftar sin tro på det engelska folket. Vissa historiker betraktar besegra den spanska armadan som en av Elizabeth finaste stunder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.