Vem var Romulus and Remus?

Romulus and Remus är två bröder i romersk mytologi som krediteras med grundandet av Rom. Historiker tror att Romulus and Remus kan ha funnits i någon mening, men deras historia har förmodligen till stor del uppfunnits. Staden Rom är uppkallad efter Romulus, som visade sig vara den dominerande tvilling.

Historien om Romulus and Remus är verkligen intressant. Enligt legenden var bröderna faktiskt tvillingar, född på Mars, krigsguden, och Vestal, Rhea Silvia. När de två barnen föddes, var de kastar på drift i floden Tibern, och upptäcktes av en kvinnlig varg, som valde att vårda dem, snarare än att döda dem. De två upptäcktes av en herde, Faustulus, som tog dem till vuxen ålder, och de avsatte den usurpatorn-kung av Alba Longa, en stad i mellersta Italien, och sedan gick de på att grunda Rom.

Förhållandet mellan bröderna var emellertid inte, utan disharmoni. Legenden säger att Romulus hämtades som kungen av Rom av en flock kråkor, och de två bröderna kämpade bittert innan Romulus dödade Remus. Romulus fortsatte med att fastställa de romerska legionerna och senaten, och visade sig vara en skicklig erövrare, av allt att döma, att sprida romerskt inflytande över Italien på 700-talet f. Kr. och lägga grunden för det mäktiga romerska riket.

Av allt att döma var Romulus förmodligen inte en väldigt trevlig person. Han var orädd säkert att fortsätta brutala åtgärder för att säkra sitt rike, däribland kidnappning kvinnor från sabinerna, en mäktig stam, för att fylla sin nya stad. Romulus hade också en testy förhållande med senaten, trots att han grundade den, och i många berättelser avbildas han som en farlig och paranoid människa i hans senare år.

Romulus and Remus visas i en stor del Roman ikonografi, inte som den kvinnliga vargen som påstås diade dem. År 2007 hittades en stor grotta i närheten av det område där Romulus and Remus höjdes förmodligen, och tyder på att grottan användes som en plats för tillbedjan av romarna, utlåning tilltro till myten om Romulus and Remus. Bruket av barnamord genom exponering var ju allmänt praktiserades vid denna tid, kanske Romulus and Remus var riktiga människor som lyckats överleva och bli ledare, trots extraordinära omständigheter i deras tidiga liv.

Det är också möjligt att historien uppfanns stor del av den verkliga Romulus att ge sin regeringstid större vikt, och det verkligen fungerade, Romulus behandlades som en gud efter sin död.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.