Vad var det spanska inbördeskriget?

Spanska inbördeskriget (1936-1939), utkämpades mellan vänsterfalangen folkfront och det högerextrema National Front. En av de första händelserna som ledde till det inträffade 1931 då kungen av Spanien accepterat att krav på demokratiska val. I detta val gjorde folket det klart att de ville ha en republik och kungen flydde i exil. Allmänna val senare samma år väckte socialdemokratiska partiet till makten, och Manuel Aza? En blev statsminister.

1936 Aza? Ett hjälpte till att organisera fyra vänsterpartier politiska partier i Folkfronten, som motsatte sig det högerextrema National Front. Folkfronten vann de allmänna valen det året och tog över regeringen. Kort därefter, fällt en ekonomisk kris strejker och militära uppror, lett av Emilio Mola. Trots att upproret lyckades endast i vissa områden i Spanien, var det nog att göra Aza? En vilja att lämna sin post. Men andra ledare trodde att han kunde undvika senare uppror, så Aza? En kvar vid makten. Trots sitt bästa för många européer som tillhör socialistiska och kommunistiska partierna kom till Spanien under det spanska inbördeskriget hjälpa Folkfronten.

Under det spanska inbördeskriget, som stöds Antonio Salazar, Portugals president, Benito Mussolini, Italiens premiärminister, och Adolf Hitler, Führer Tyskland, Nationella fronten för att skydda sin auktoritära regeringar. I Spanien, hade Nationella fronten också stöd av den katolska kyrkan. Folkfronten stöddes av Mexico, Sovjetunionen, och några amerikaner. Den första stora slagen i det spanska inbördeskriget inträffade 1936 i Madrid, då högerextreme politikern armé bombade Madrid. Strax efter det tog nationalisterna armén kontroll av Badajoz City, dödande och /eller våldtar många inom staden som troddes stödja Folkfronten. I slutet av 1936 utsåg Nationella fronten Francisco Franco som befälhavare för den nationalistiska armén och chef för staten.

1937 strid som ägde rum i Barcelona ledde till avrättningar av många Folkfrontens ledare som försvagats Folkfronten totalt. Därefter Folkfronten-kontrollerade republikanska armén förstördes helt i slaget vid Ebro 1938. National Front vann Barcelona, Katalonien, Madrid och två år senare, och Nationella fronten tog kontroll över regeringen, som leddes av Francisco Franco. Gång vid makten, förklarade Franco i spanska inbördeskriget över.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.