Vad var det irländska renässansen?

irländska renässansen också beskrivas som den irländska Revival, Celtic renässans, eller Celtic Revival, var en rörelse i slutet av 19: e och tidig 20th centuries som är avsedd att ge nytt liv till irländska eller Celtic, tradition och kultur. Perioden startades som en motreaktion till hundratals år av engelsk dominans, och kan spåras till boken History of Ireland: Heroic Period (1878), genom Standish O'Grady. Författarna av den irländska renässansen försökte skapa en oberoende och nationell typ av irländsk litteratur genom att titta på Celtic legend för idéer, berättelser och symbolism.

Vid den irländska renässansen inträffade, fanns en stark nationell rörelse mot bevara Gaelic, det traditionella språket i Irland. Författarna av den irländska renässansen till största delen, stödde denna idé, men trots dessa politiska mål, skrev sin irländska berättelser, dramer och poesi på engelska.

Även om de viktigaste utbud av irländska renässansen var litterära fanns också framsteg inom musik, hantverk, kläder och konst som främjas nationella identiteten. Under denna period, broderier, var metall design, smycken, träbearbetning, sten och tyger alla delar av en distinkt keltisk stil som uthärdar till idag.

Kända författare som är förknippade med denna period är bland andra poeten William Butler Yeats, dramatiker, poet och författare JM Synge, dramatiker och folklivsforskare Lady Gregory (Isabella Augusta), och målare, kritiker och poet AE (George W . Russell). James Joyce, som inte var en officiell del av rörelsen, och faktum förlöjligade nationalistiska rörelser, är också grupperas med dessa författare eftersom han skrev mest om irländska ämnen. En av rörelsens mest kända litterära personligheter var William Butler Yeats, som vann 1923 års Nobelpris i litteratur. Han hedrades med priset för att skriva poesi som ger "uttryck för en anda av en hel nation. " Förutom Yeats poesi, den mest kända litteraturen som blev resultatet av perioden inkluderar JM Synge's The Playboy of the western world , James Joyce's Dubliners , och Lady Gregorys Cuchulain av Muirthemne.

Förutom att försöka omintetgöra förtryck av den engelska försökte irländska renässansen rörelse att etablera institutioner motsvara eller överträffa de som finns i England. Som ett resultat under denna period skall institutionen på irländska litterära Theater, The Irish National litteratursällskapet, och The Abbey Theater som inrymmer den irländska National Theater Society.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.