Vad var det Johnstown Flood?

Ett av de värsta katastroferna i historien om Pennsylvania liksom USA ägde rum den 31 maj 1889. En stor storm hade byggt över den västra halvan av USA för dagar. Den 30 maj träffade en syndaflod sydvästra Pennsylvania, vilket resulterar i mer än 8 inches (20,3 cm) av regn och leder till Johnstown Flood. Åtta inches (20,3 cm) på nederbörd är normalt inte en katastrofal händelse, men flera andra faktorer hade ett finger med i Johnstown Flood.

Områdets geografiska egenskaper, som förblir den samma dag, spelade en viktig roll i den Johnstown Flood, som också kallas den stora översvämningen 1889. Staden Johnstown, grundat 1793, ligger vid tidpunkt för Stonycreek och Lilla Conemaugh floder. Dessa två floder komma samman för att bilda större Conemaugh River. Eftersom staden Johnstown är omgiven avvattendrag, var det ofta översvämningar, minst en gång om året på grund av upptining snö eller kraftigt regn orsakade av årliga stormar. Året 1889 var inte annorlunda.

Johnstown var också hem till sjön Conemaugh, som tidigare kallades för västra reservoaren. Lake Conemaugh, skapad genom att blockera bort en del av Little Conemaugh River, byggdes ursprungligen för att användas i kanalsystem of Pennsylvania i en tid innan ångmaskin trafik var populär. Reservoaren, som färdigställdes år 1852, hölls i schack av South Fork Dam. Dammen hade problem från början, och det var en starkt bidragande faktor till Johnstown Flood.

Dammen, som aldrig strukturellt sunda, hade kollapsat gång år 1862, vilket bara en mindre översvämning sedan på denna tidpunkt var det bara halvfullt. Reservoaren passerat genom händerna på många ägare, som alla gjort egna ändringar. En ägare registreras ha bort dräneringsrör så att dammen inte skulle vara helt tömmas för reparationer. År 1879 köptes reservoaren och dammar av South Fork Fiska och jaga Club, en lysande semester för betydande namnen på gång, bland annat stål magnat Andrew Carnegie. Det fiske klubb gjort ytterligare skadliga ändringar i kroppen av vatten, inklusive tillägg av skärmar över bräddavlopp. Detta får fisk kvar i behållaren, utan även orsakade en uppbyggnad av slam och skräp som läggs till dålig dränering av dammen. På dagen för översvämning, hade vattnet på gatorna redan nått en höjd av 10 fot (3. 045 m), men en stund efter 3 på eftermiddagen, South Fork Dam brista. Det loss mer än 20 miljoner ton (18,143. 69 kg) vatten på Johnstown och omgivande områden.

För resten av natten, kröp överlevande i massor på flytande hustak, gripa skräp för att inte drunkna. Några överlevde, många fler skadades och 2. 209 människor dog. Fem dagar efter att händelsen inträffade, Clara Barton och organisationen startade hon flera år tidigare, den amerikanska Röda Korset, kom att administrera lättnad och förnödenheter till den kämpande överlevande av översvämning. Av offren, 99 hela familjer omkom, 98 barn blev föräldralösa och 777 offer identifierades aldrig. Den översvämningar skapade 124 änkor och änklingar 198.

p

Många fastigheter skadades eller förstördes. Det sammanlagda värdet av materiella skadorna var 17 miljoner dollar (USD). Mer än 4 miles (6,44 km) om staden Johnstown förstördes, vilket många att hävda att Johnstown Flood var en av de värsta naturkatastroferna i USA: s historia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.