Vad var det Boxarupproret?

Boxarupproret var ett våldsamt uppror i Kina som inträffade vid sekelskiftet 20th Century. Fastän Boxarupproret var slutligen misslyckades, utlöste det en rad reformer i det kinesiska samhället, i slutändan banar väg för modernisering av Kina. Vid den tidpunkten ansåg många deltagare i Boxarupproret som farligt uppkomlingar, även efter höjningen av kommunismen i Kina, regeringen senare prisade orchestrators om upproret för sin verksamhet. Den rötter Boxarupproret ligga i "bortser från den kinesiska melon" iscensatt av västmakterna i slutet av 1800-talet. Efter att ha blivit attackerad av Meiji-riket i Japan, Kina var mycket sårbara, och det blev överfullt av företrädare för utländska regeringar, som började bygga järnvägar, kontrollera olika provinser, och i stort sett blir en kraftig "intressesfär" i Kina, där många nationer ses som en potentiellt mycket lönsam att göra affärer. Det är förståeligt att kinesiska var mindre än nöjd med detta sakernas tillstånd, och många anti-utländska organisationer som uppstod i Kina för att arbeta mot utlänningar i Kina. En sådan organisation var Society of Right och harmonisk Fists, en anti-imperialistisk bonde organisation som kom att kallas Boxers av västerlänningar, på grund av den omfattande kampsporter program utövas av dess medlemmar.

1898 den Boxers började upprörande i norra Kina, försök att utvisa utlänningar från Kina. De anföll diplomater, affärsmän och andra utlänningar, och de också ställa in siktet på kristna missionärer. Kinesiska kristna utsattes också av Boxers, som ansåg att kristna kinesiska klart hade gett efter för utländska influenser. År 1900 hade Boxers invaderat Peking, dödar tusentals utlänningar och kristna i deras kampanj för att befria Kina av västerländska influenser.

var dämpad The Boxer upproret genom samarbete flera västmakterna, bland annat Tyskland, USA, Japan, Ryssland och Frankrike. Uppenbarligen har många av dessa länder hade ett eget personligt intresse av att sätta stopp för Boxer uppror, och de var nöjda otvivelaktigt av håll efterlyser reformer och förändringar till följd av deras framgångsrika militära åtgärder mot Boxers. Efter upproret, beordrades skadestånd till olika främmande makter, tillsammans med genomförandet av topp kinesiska tjänstemän som misstänks för inblandning i Boxarupproret.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.