Vad var Herre vanstyre?

Herre vanstyre var en tjänsteman som ordförande vild semester firande i England genom 16th century. Liknande tjänstemän sågs i Skottland och Frankrike. Normalt valdes Herre vanstyre genom lottdragning, och han var ansvarig för att ordna underhållning och ordförande för händelser vid firandet som skulle sträcka sig från november till januari. Dessa gungande semester firandet förbjöds flera gånger innan de slutligen förtrycks, att förvandlas till den mer ordnad firandet av helgdagar ses i 17th century. Den rötter Herre vanstyre ligger i den romerska Festival of Saturnalia, som föll under december. Under denna festival, det var en omkastning av traditionella roller, med slavar klädd i fina kläder och sitter i toppen av tabellen medan de väntade sig av sina herrar. Människor åt stora mängder mat, drack en hel del, och ägnar sig åt nöjen som dans, parader och spelar. Herre vanstyre tilläts för någon att göra någonting, och i slutet av festivalen, han offrades.

Galvaniska kungar som ordförande utsvävningar kan också ses i andra kulturer. Saturnalia praktiserades otvivelaktigt i England under den romerska ockupationen, och kelterna också hade liknande siffror som ordförande säsong festivaler. I utbyte fungerar som ett offer att bringa lycka till folket, året kungen, som han kallades, fick njuta av favörer av någon kvinna, styrning någon fördel.

takt med att samhället successivt omvandlas från hedendom till kristendom, behållit de många av sina hedniska traditioner, däribland begreppet Herre vanstyre. Herre vanstyre offrades inte i slutet av semestern, men han delade många drag med hans hedniska motsvarigheter, inklusive möjligheten att bortse från vanliga sociala konventioner och tillstånd att beställa någon fördel; monarkerna använts frikostigt på sin semester firande övervakas av Herren av vanstyre, och julhelgen ofta använts som en ursäkt för en visning av överskott.

Med förändrade sociala normer, Herre vanstyre gradvis blev mindre och mindre acceptabelt. Flera monarker och kyrkan försökt förbjuda gungande julfirande, och betydelsen av denna officiella successivt förändrats, med mer fokus på att organisera semestern händelser, och mindre av en på dricka och delta i en motbjudande aktiviteter. Så småningom traditionen att utse en Lord av vanstyre och hålla en "Fool's Feast" med en komisk vändning av sociala roller ebbade ut helt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.