Vad var Folkets tempel?

Folkets tempel var en sekt som grundades i USA 1955. Under sin 23 år långa historia, Folkets tempel aktivt bidragit till sociala orsaker i Indiana och senare i norra Kalifornien, efter kultens högkvarter flyttades. Trots kultens lång och komplicerad historia är det mest ihågkommen för särskiljande och fruktansvärda sätt som den kollapsade den 18 November, 1978, där över 900 medlemmar av Folkets tempel begått självmord eller dödades i Jonestown, Guyana.

Denna organisation grundades av pastor James Warren Jones, mer känd som Jim Jones. Övertygelser i People's Temple var vänsterns och ganska radikal för sin tid, en av de viktigaste buden i Templet var rasens integration och service till mindre gynnade personer som de fattiga, sjuka och hemlösa. Folkets tempel var baserad i Indianapolis, Indiana fram till 1960-talet, då det flyttade till norra Kalifornien för att dra fördel av de liberala klimatet och billigare fastigheter. När People's Temple flyttade till norra Kalifornien, den organisation började rekrytera medlemmar från storstäder som San Francisco. Den har startat ett antal härbärgen för hemlösa, och även de tjänster som tillhandahålls som ett läger för funktionshindrade barn, bostads behandlingsprogram för äldre, och hem för fosterbarn. Enligt Jim Jones, drevs People's Temple i huvudsak som en välgörenhetsorganisation, samarbeta med andra välgörenhetsorganisationer och staten välfärdssystemet att tillhandahålla nödvändiga tjänster.

Men på 1970-talet började Folkets tempel att genomgå en förändring . Denna förändring utlöstes delvis av yttre tryck, exempelvis ett växande intresse för kulten och dess verksamhet bland journalister, polis och andra medlemmar av regeringen. Organisationen började också lida internt, som Jim Jones började få tecken på psykisk sjukdom, som manifesterar extrem paranoia. År 1974 flyttade han Folkets tempel åter till mer gästvänliga klimat Guyana, där han etablerade Jonestown, avser att skapa ett samhälle där människor kan leva och uppfostra sina barn i en trevlig miljö. I slutet av 1970-talet, men konstigt rapporter om Jonestown började växa fram. Dessa rapporter inkluderade påståenden om att amerikanska medborgare kvarhölls mot sin vilja i Guyana, och så småningom en utredningsgruppen reste till regionen, besöka Jonestown den 17 November, 1978. Vid den tiden, uttryckte flera invånare i Jonestown en önskan att lämna, och som nådde landningsbanan och förberedde sig för avfärd på eftermiddagen den 18, sköts var de ned av medlemmar i Folkets tempel, massakern fångades på film av en journalist som dödades i attacken.

gemenskapen är uppfyllda för att besluta om det bästa svaret på morden, och tyvärr valde kollektivt självmord. Undersökningar av platsen visade sig att många av offren verkar ha tvingat; Jonestown offren sköts, strypt, kvävas och injiceras med gifter. 270 av offren var barn, och när utredarna nådde platsen, många av offren var illa förfallen, gör identifiering och dödsorsak bestämningar svårt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.