Vad är tjärbrå och ludd?

tjärbrå och ludd är en form av straff som utvecklades under 12-talets England. Den utspridda över feodala Europa, och praktiserades även i många europeiska kolonier, började en gång européerna utforska och kolonisera världen. I detta straff, berövades offret, målade med varm tjära, och sedan täckas med fjädrar som fastnat på tjära. Den primärt mål var fysiskt hot och förnedring, med människor som tjärade och fjädrade i ett försök att köra ut dem ur staden. Termen "tjärat över samma kam" med hänvisning till guilt by association tycks komma från denna praxis. Detta förefaller ha praktiserat främst bland folkmassor och vakter, snarare än att vara ett officiellt sanktionerade form av straff. Beroende på temperaturen i tjära och inställningen hos publiken, kan det ibland bli ganska våldsamma och ganska farligt. Het tjära skulle kunna få allvarliga brännskador, och ta bort tjära skulle dra ut håret och bitar av hud, eventuellt sätta offret löper risk att smittas. Teoretiskt sett skulle täcka huden i tjära också hindra den från att andas, kan orsaka dödsfall.

Men målet tjärbrå och ludd var förnedring, inte döden, och inte många dödsfall som en följd av denna praxis har registrerats. Oftare var ärrad människor för livet av heta tjära och skadats av avlägsnande, märkning dem till andra medlemmar i samhället som offer för tjärbrå och ludd. Människor dog också som en följd av lynchningar, där de tjärade och fjädrade, marscherade runt staden, och sedan hängas.

flera olika varianter på tjärbrå och ludd registrerats. I den brittiska militären, exempelvis en gång praktiserade människor pitchcapping, där en soldats huvud skulle täckas med varm tjära. Borttagning av tjära inblandade är villig att förlora mycket av ditt hår och hårbotten tillsammans med tjära och lämna fula ärr. Ibland kroppar människor som hade blivit hängd eller halshuggen var också tjärade och fjädrade, lägga till förnedring, och att hålla organen tillsammans när de hängde på galge som en varning för andra medborgare.

Många associerar tjärbrå och ludd med den amerikanska västern, där verksamheten varade fram ett förvånansvärt sent datum, med inspelade fall dateras tillbaka till 1900-talet. I själva verket var människor tjärade och fjädrade nyligen nog för att det skall vara fotografiskt exempel på tjärbrå och ludd, där strimmor av tjära och fjädrar kan ses tydligt, vilket tyder på att praxis berörs mindre av en noggrann målning av kroppen, och mer av ett streck med linjer het tjära.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.