Vad är det muslimska brödraskapet?

grundades i Egypten 1928 av Hassan al-Banna, Muslimska brödraskapet, även kallat brödraskapet, är världens äldsta och största religiös-politisk organisation, som bildades för att motstå sekulariseringen av områden som tidigare under den islamiska ottomanska riket . Huvudregeln i det muslimska brödraskapet är att islam inte bara är en religion utan en livsstil. Ursprungligen var det Muslimska brödraskapet är en rörelse som ingår utbildning och religion, men när organisationen höll inte med den egyptiska regeringens passiva behandling av sionister, vågade den i politiska landskapet när det började stödja palestinierna i den israelisk-palestinska konflikten. Al-Banna bror, 'Abd al-Rahman al-Banna, var ansvarig för skapandet av det muslimska brödraskapet i palestinska områden.

Vid denna tid Brotherhood använt terrorism i Egypten som ett verktyg för yttrandefriheten, som orsakar den egyptiska regeringen att förbjuda organisationen under en kort tid. När förbudet hävdes 1948, erkändes Muslimska brödraskapet endast som en religiös grupp. I skarp opposition till den politik som sekularisering som eftersträvas med den egyptiska regeringen, Muslimska brödraskapet mördade premiärministern i Egypten i slutet av 1948 och var ansvarig för framtida mordförsök mot president Gamel Abdel Nasser.

Dessutom mördade de framgångsrikt Nassers efterträdare Anwar Sadat. Efter år av spänningar mellan organisationen och den egyptiska regeringen, blev avstängd för 1954, efter det första försöket på Nassers liv. Även om brödraskapet förbjöds, var medlemmar i gruppen fortfarande kunna vara politiskt aktiv i Egypten genom att köra för parlamentet som oberoende. År 2005 vann de cirka 20 procent av den totala parlamentariska platser i Egypten.

Efter Muslimska brödraskapet förbjöds permanent, många av "bröderna" flydde till andra delar av den arabiska Levanten, som Syrien, Libanon , Jordanien och Saudiarabien. Nu finns det mer än 70 kontor över hela världen. Gruppen är också roten till andra vingar som har följt en mer våldsam roll i genomförandet av ett rent islamiskt samhälle.

I ett försök att avsluta den upplevda ockupation av palestinska territorier som Israel skapades den islamiska motståndsrörelsen Front, oftare kallad Hamas, 1987. Hamas och andra vingar av Muslimska brödraskapet har till stor del ses som terroristorganisationer i väst, medan de flesta muslimer, även om de kanske inte håller med terror som medel för politiska syften, håller med om att dagordningen för dessa grupper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.