Vad är Dog-Whistle Politics?

Dog-vissling politik är en form av politisk retorik som kodspråk används, vilket säkerställer att ett meddelande når en målgrupp utan att göra allmänheten medveten om det konkreta innehållet i meddelandet. Ungefär som en hund vissling, som endast hörbar för öron som kan höra ljud i en viss frekvens, hund-visselpipa politiken ofta glider under radarn för gemene man, så att politikerna att nå vissa grupper av väljarkåren med mycket specifika språk.

Detta begrepp har sitt ursprung i Australien på 1990-talet, då invandringen var en varm-knapp fråga i valet. Flera politiker anklagades för att använda kodade termer ställa frågor om invandring, se till att de kom över så hårda linjens till konservativa utan att förolämpa folk en mer liberal böjd. Under 2003 användes ordet i Storbritannien, och 2005 hade den nådde USA. En av de vanligaste formerna av hund visselpipa politik i USA är användningen av religiösa hänvisningar genom medlemmar av den religiösa rätten. För amerikaner som inte är bekant med Bibeln, kan dessa hänvisningar passera helt obemärkt, medan fromma kristna ta upp dessa referenser och antar att detta innebär att politiker stöder deras värden. Bibeln referenser har använts för att främja ingrepp mot olaglig invandring, till stöd för krig och för att främja pro-life dagordning, alla utan varna medlemmar av allmänheten.

Hund-vissla, som det kallas, kan även innefatta förtäckt rasistiska termer som fångas av människor att hålla ett öra ut för dem, men ignoreras av människor som inte lyssnar uppmärksamt. Dessa kan användas för att genomdriva budskap om att vara fast på invandringspolitiken eller sociala frågor. Subtila vändningar och referenser till historien kan också delta i hund-visselpipa politik, beroende på olika kulturella kunskaper om olika politiska grupper att sprida budskapet.

Som tur är för människor som vill vara medveten om politiska frågor, hund-visselpipa politiken utsätts ofta av politiska kommentatorer och på webbplatser som spårar politiken. Efter att ha hört ett tal av en politiker, är det oftast lätt att hitta en utskrift samt en analys av ljudupptagningen som plockar isär användning av kodade fraser för att illustrera dold mening bakom tal. För människor som är mindre politiskt medvetna, men hund-visselpipa politik kan få dem att omedvetet stödja kandidater med synpunkter som kan vara lite mer komplicerat än de visas på ytan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.