Vad är California Gold Rush?

California Gold Rush var en stor händelse i Kaliforniens historia där hundratusentals människor från hela världen ned på Förenta staternas territorium för att söka sin lycka efter tidningar utfärdats rapporter om att guld hade hittats i den kaliforniska bergen. Gold Rush säkert har Kaliforniens förmögenhet, se till att detta område skulle accepteras som en stat år 1850 och införandet av nya samhällen upp och ner i mineralrika skick förutom lockar till inflyttning av invandrare som har bidragit enormt till statens politiska, sociala och kulturhistoria.

Evenemang startade 1848, då John Marshall byggde en kvarn och upptäckte några guldklimpar. Hans upptäckt utlöste en media frenesi, med tidningar över hela världen att rapportera händelsen, tillsammans med överdrivna påståenden som guldkorn kan plockas upp precis ovanför marken. Den påföljande California Gold Rush väckte uppskattningsvis 300,000-500,000 invandrare som såg guld upptäckter som sina fönster för nya möjligheter.

Deltagarna i den kaliforniska guldrushen kom att kallas fyrtio-niners, med hänvisning till 1849, då guld frenesi kulminerat. Livet för dessa invandrare var oerhört svårt. Även om vissa lyckats hitta guldfyndigheter, handlar om en fordran, och gör en hel del pengar, kämpade många fler att plocka upp rester från större gruvdrift operatörer, och guld blev allt svårare att hitta eftersom ytan inlåning var uttömda. Kalifornien var också i huvudsak laglös, och det kan vara en mycket farlig plats att leva och arbeta. Den fysiska miljön kommit till skada under California Gold Rush, som människor använt mycket hänsynslösa metoder för att få tillgång till önskvärd fyndigheter av guld, och våldshandlingar var oerhört vanligt i många gruvsamhällena. Många av de fyrtiotvå niners lämnades utblottade. En del återvände till de regioner som de kom från, medan andra försökte hålla ut i den nya staten, i vissa fall om familjen dynastier som åkte på att bli viktiga aktörer i Kalifornien. En befolkningen i Kalifornien lidit mer än andra på grund av California Gold Rush: kinesiska invandrare inte var lagligt får inneha egendom, och många av dem utnyttjas för sitt arbete av skrupelfria gruvarbetare och företag. Trots detta ökade befolkningen i kinesiska i Kalifornien exponentiellt under guldrushen, och legat på detta kan ses idag i Kaliforniens stora Chinatowns i Oakland, San Francisco och Los Angeles.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.