Vad är Australiens historia?

Australien koloniserades först av människor mellan 42. 000 och 48. 000 år sedan. Den antika koloniseringen av Australien är anmärkningsvärt att andra medlemmar av släktet Homo , som Homo habilis ( "handy man") gjorde det från Afrika så långt öarna Sydostasien, såsom Java, men inte hela vägen till Australien, som skulle ha krävt korsar haven i en båt. När de första människorna kom till Australien, har man haft många Megafauna, inklusive Hippo medelstora pungdjur, jätte kängurur, den Pungdjur Lion, och en 7-meters ödla, Megalania prisca . Strax efter människans ankomst, gick alla dessa Megafauna utdöd. De enda Megafauna återstår är känguru, EMU, den kasuar, Deltakrokodil, matta python, och ödlan Goanna.

Ur ett europeiskt perspektiv, Australien siktades först av holländska navigator Willem Janszoon år 1606. Under den 17: e talet kartlade norra och västra Australiens kust av nederländska, men de gjorde inga försök till kolonisering. 1770, navigatorn James Cook kartlade ostkust Australien och hävdade delar av det för sitt land, Storbritannien. Detta område, New South Wales, innehåller dagens Sydney. Den brittiska koloniseringen av Australien började när Port Jackson grundades av kapten Arthur Phillip den 26 januari 1788. Idag är 26 januari firas av australiensarna som Australien Day. En ö söder om Australien, Tasmanien, avgjordes kort därefter, år 1803 och blev en separat koloni år 1825. Tasmanien började som en straffkoloni men denna rutin stoppades 1848. Under hela 19th century, fastställdes ytterligare kolonier över hela Australien: South Australia 1836, Victoria 1851, och Queensland 1859.

Australiens urbefolkning vid tidpunkten för avveckling beräknades till omkring 300. 000, men många av dessa infödingar dödades på grund av importerade sjukdom och misshandel av europeiska bosättare. Traditionella ägande av mark av ursprungsbefolkningar var inte igen förrän 1992, och det fortsätter att vara rasmotsättningar mellan ättlingar till européer och infödda Australiensare, men försoning pågår. Den australiska regeringen utfärdade en formell ursäkt till ursprungsbefolkningen under 2008.

Mellan 1855 och 1890, australiska kolonier blev självständiga enheter under den brittiska kronan, och den 1 januari 1901, kolonierna alla enade som en federation. Detta skapade Commonwealth of Australia som Dominion av det brittiska imperiet. Stadga Westminster 1931 gjorde Sverige till stor del skiljer sig från det brittiska imperiet som hade grundat det. Början på 1970-talet, välkomnade Australien invandrare från Europa och annorstädes, öka mångfalden av nationen. Idag är Australien en välmående demokrati, rankad trea i FN 2007 Human Development Index och med en BNP per capita något högre än i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.