Vad är Act of Settlement?

Den 12 juni 1701, började det engelska parlamentet att reglera tronföljden i Storbritannien. Detta har ofta kallats Act of Settlement eller Act of Settlement 1701. Den utvidgades också till att omfatta Skottland genom unionsavtalet.

Ursprunget till Act of Settlement är mycket intressanta. Innan dess tillkomst, reglerades Englands tron av 1689 Bill of Rights. Enligt Bill of Rights, James II-som var katolik-ansågs abdikera tronen när han drog sig tillbaka till Frankrike under den ärorika revolutionen. James II hade många anhängare, trots att han var i exil. Så beslutade parlamentet att det var viktigt att direkt lägga ut regler som kan styra från Englands tron. Som en följd av James II flykt, hans dotter, Mary II och hennes man William III regerade över England. Bill of Rights klart att tronen skulle lyckas med barnen William och Mary, sedan till Marias syster Anna och hennes ättlingar, och sedan några barn av William III, om han skulle gifta om sig och skaffa barn. Som det visade sig, avled Mary II utan några barn och William III inte gifta sig igen. Sedan dog Anne enda barnet och det bestämdes att hon troligen inte skulle ha några ytterligare barn.

Därför behövdes en ny lag för att se till att tronen skulle fortsätta att ha protestanterna regera efter Anne. Således antogs Act of Settlement genom kungligt godkännande 1701. Det var bestämt att kronan skulle gå till Sofia av Hannover-Grand dotter till James I. Det anges även att den skulle fortsätta till hennes arvingar, om de var protestant. Huvudproblemet var att James II, skulle hans son Jakob Edvard eller hans dotter Lovisa Maria Teresa Stuart, eller en katolik försöka ta över tronen.

Act of Settlement inte bara reglerat övertagande av tronen, men det gällde även andra centrala bestämmelser. Det konstaterade direkt att alla framtida efterträdare måste ingå i Church of England-en katolsk bommades ogenerat blir en efterträdare. Dessutom påbjöd att om en efterträdare är inte hemma i England, då England inte behöver försvara sig mot alla områden som inte är enligt engelsk bestämmelse, såsom Hannover. Man uppgav också att domare kan bli åtalad av båda kamrarna i parlamentet. Slutligen påbjöd att alla impeachments inte kunde benådad av den styrande monarken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.