Vilken var den spanska inkvisitionen?

spanska inkvisitionen var en kyrklig domstol som drivs av den spanska monarkin och etablerade för att utrota kättare och andra personer som hotade ställning i den romersk-katolska kyrkan i Spanien. Founded in 1478, den spanska inkvisitionen var inte formellt avskaffades förrän 1834, och det är en av de mest ökända av de många Inkvisitionen hålls i Europa. Man uppskattar att minst 2. 000 människor dog under den spanska inkvisitionen, och otaliga andra torterades, utsätts för fruktansvärda fysiska bestraffningar och tvingas avstå all sin egendom.

föregicks denna period i Spaniens historia som en period då Spanien var anmärkningsvärt religiös mångfald. En gång i tiden levde kristna, muslimer och judar relativt fredligt tillsammans i Spanien, utbyta idéer och information och skapar en rik och levande kultur. När den spanska monarkin började sin återerövring av moriska ockuperade områdena i Spanien, men såg detta som ett hot, och monarkin arbetat för att återinföra katolicismen som den dominerande religionen i Spanien.

Monarchs Ferdinand II Aragonien och Isabella I av Kastilien etablerade den spanska inkvisitionen, upprätta en inkvisition som drevs av staten, snarare än av kyrkan, en ganska slug politisk röra. Den exakta motiven för den spanska inkvisitionen är lite oklart. Bortom det uppenbara önskan att bekräfta katolska kyrkan i Spanien, kan monarker har haft mer cyniska motiv, t. ex. en önskan att lägga vantarna på den egendom som dömts under inkvisitionen, och ett akut behov av att minska den politiska inflytande av sk Conversos , människor av judisk och muslimsk tro som konverterat till kristendomen, ofta på grund av påtryckningar eller politiska skäl. , Whatever resonemanget bakom den spanska inkvisitionen var organiserade ungefär som en formell påvliga inkvisitionen. Inkvisitorer skulle komma en stad och göra ett formellt tillkännagivande efter gudstjänster, att bjuda in människor bekänna eller fördöma andra. När en grupp bekände eller anmält brottslingar har identifierats, skulle de ställas inför rätta i en domstol format. En av de största svagheterna med den spanska inkvisitionen ur rättslig synpunkt är att de anklagade gavs inte identiteten på deras anklagare, och de hålls ofta okunniga om avgifter samt, vilket gör det omöjligt att försvara sig. De tvingades också att vittna, med en vägran att vittna tas som ett erkännande av skuld.

Conversos , var som ofta anklagats för att inte vara riktiga kristna, var speciella mål i den spanska inkvisitionen, eftersom inkvisitionen kunde bara formellt prova kristna. Inkvisitionen försökte också personer misstänkta för kätteri och en rad andra brott, av vilka många var bara abstrakt anknytning till den katolska tron. Tortyr var utbrett bland Inkvisitoriskt domstolar, vilket tryck att uppmuntra medborgarna att kritisera varandra med ett löfte om immunitet från undersökningen. Om dömda, erbjöds vissa personer möjlighet att förena med kyrkan, vanligtvis efter utstå en ansträngande fysisk bestraffning och förlust av sin egendom. Övriga dömda brottslingar avrättats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.