Vilken var Kubakrisen?

Kubakrisen var en kritisk händelse av det kalla kriget som många nämner som en av de viktigaste händelserna under denna längre period av fientlighet mellan USA och dåvarande Sovjetunionen. Hade Kubakrisen blivit illa behandlade, kunde det ha resulterat i ett kärnvapenkrig, en vändning som skulle troligen varit katastrofala. Många historiker har studerat komplexa Kubakrisen, och allt fler dokument om krisen är hemligstämplade, mer information om händelsen och de inblandade har uppstått. De viktigaste aktörerna i konflikten var USA, ledd av president John F. Kennedy, Kuba, ledd av president Fidel Castro, och Ryssland, som leds av premiärminister Nikita Chrusjtjov. FN steg också, och många andra nationer hade ett intresse av resultatet av Kubakrisen, eftersom spänningarna mellan USA och Ryssland hade en potential att påverka resten av världen.

samband med Kubakrisen är komplicerat, men i korthet, gällde president Fidel Castro att Kuba skulle invaderas av amerikanska styrkor, medan MrChrusjtjov ville få fotfäste i Karibien som eventuellt skulle kunna användas för att inleda en offensiv mot USA. När han närmade sig Kuba för att diskutera möjligheten att installera robotar och annan krigsmateriel samtyckte president Fidel Castro, anser det ett klokt säkerhet flytta. Den 15 oktober 1962, ett amerikanskt spionplan avslöjade robot anläggningar i Kuba, upphov till oro över Kubas avsikter. President Kennedy och hans kabinett diskuterade ett antal infallsvinklar till frågan, i slutändan om godkännandet av en marin blockad av Kuba för att förhindra militära material från att nå området. En uppsjö av bokstäver och protesttelegram växlades mellan USA och Sovjetunionen, och president Kennedy blev offentlig den 22 oktober, gör en spänd TV-sända tal inför nationen. P

hemliga förhandlingar har genomförts i ett försök att lösa Kubakrisen på ett sätt som skulle tillfredsställa båda parter, även som båda parter postured med militära styrkor i högsta beredskap och inflammatoriska tal. I slutändan, den 28 oktober enades USA att avstå från att invadera Kuba och att de hemliga avlägsnande av amerikanska missiler från Turkiet och Sovjetunionen förstörde missiler på Kuba, under överinseende av FN. En direktlinje mellan Washington och Moskva fastställdes också, så att ledarna kan kommunicera tydligt och snabbt i framtiden.

Hade Kennedy och Chrusjtjov vägrade att förhandla, den kubanska Missile krisen kan ha eskalerat till en farlig nivå, och eftersom det var flera dagar under krisen var mycket beröring och gå. För Sovjetunionen vände sig Kubakrisen, som de kallade karibiska krisen, ut att vara en PR-katastrof, eftersom det ryska folket inte kände till den amerikanska överenskommelse om missiler i Turkiet, så det såg ut som om Ryssland hade enkelt misslyckats med att fullfölja ett politiskt beslut. Kubanerna, hänvisade till händelsen som i oktober Crisis, var arga över vad de uppfattade som ett svek på en del av Sovjetunionen, eftersom Castro inte var inblandad i förhandlingarna mellan USA och Sovjetunionen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.