Vilken var Ardenneroffensiven?

"Ardenneroffensiven" är en folklig benämning på Ardennerna offensiv under andra världskriget. Tyska trupper började anfallet genom Ardennerna Forest i Belgien på väg till en planerad belägring av Antwerpen. Den tyska planen var kodnamnet "Wacht am Rhein" eller "Titta på Rhen" som ett sätt att lura de allierades att tro att det skulle vara defensiva karaktär. Senare döptes offensiv för att "Autumn Mist".

Skogen är bergig och tät och på grund av dåligt väder, var den tyska offensiven i början av striden snabbt. Förskottet inleddes den 16 december 1944, och efter ungefär en vecka, hade de gjort goda framsteg i Bastogne. General Anthony McAuliffe fick ett erbjudande att överlämnande av tyskarna som han gav ett enkelt svar: "NUTS !".

före jul, var den tyska offensiven börjar förlora ånga på grund av bränsle och brist på ammunition. Vädret började förbättras vilket gav de allierade bättre möjligheter att anfalla med flygplan. Tidvattnet började vända, och med 13 januari, tyska styrkorna retirerade från Bastogne.

Den "Ardenneroffensiven" avslutades officiellt den 27 januari 1945-mer än en miljon människor på båda sidor deltagit i striderna. De allierade förlorade 76. 000 män (främst amerikaner) och Tyskland förlorade 67. 000. I slutet av 1944 var axelmakterna förlora klart kriget, och misslyckandet med denna sista offensiv alla men slutade sina förhoppningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.