Vad var det peloponnesiska kriget?

peloponnesiska kriget var en militär konflikt i det antika Grekland som varade från 431 f. Kr. till 404 f. Kr. . Denna period av konflikter förändrats radikalt det politiska landskapet i Grekland, vilket kraftigt försvagar det klassiska systemet för stadsstater som hade dominerat regionen i över trehundra år före krigsutbrottet. Händelserna under det peloponnesiska kriget var också anmärkningsvärt eftersom detta var en av de första militära konflikter som chronicled av en samtida, Thycidides, som skrev Historien om det peloponnesiska kriget , en text som fortfarande läses och diskuteras i dag.

De flesta historiker bryta det peloponnesiska kriget i tre distinkta faser: Archidamian kriget, den sicilianska Invasion, och Decelean eller Joniska kriget. Konflikterna präglades av utbrett olycksfall där många civila och kringstående dött eller lidit svårt på grund av förstörelse av grödor och militära manövrar som packade människor tillsammans, vilket ökar risken för sjukdomar som pesten. I slutet av det peloponnesiska kriget, ett kraftigt försvagat atenska staten hade fallit, och det var utbredd fattigdom i hela Attika, området Grekland som Aten styrde en gång.

Under Archidamian kriget invaderade den grekiska stadsstaten Sparta Aten och dess omgivningar. De två parterna utväxlat vinster och förluster som de kämpade för dominans i Attika i 10 år, slutligen undertecknar freden i Nikias att få slut på konflikten i 421 f. Kr. Strax därefter, dock invaderade Athen staden Syracusa på ön Sicilien, gnistor från en ny runda av konflikter. Under den atenska angrepp på Syracuse, drabbades atenarna ett antal förluster, försvaga den atenska militären och speciellt deras flotta och sätta scenen för den sista etappen av kriget, när Sparta invaderade Athen med hjälp från perserna.

Under Decelean kriget uppmuntrade spartanerna också atenska ämnen att göra uppror, så Aten befann sig attackeras från såväl inom som utan. Detta slutändan visade sig vara för mycket för belabored stadsstaten, som överlät seger 404 f. Kr. . I slutet av det peloponnesiska kriget, Sparta hade lyckats sprickbildning i stadsstaten system dominerar Grekland och sätter scenen för ytterligare inbördeskrig och interna stridigheter som slutligen förde Grekland på knä.

Förutom Thycidides, kommenterade andra greker också på och skrev om det peloponnesiska kriget, inklusive Aristofanes, som hånas det i pjäser, Euripides, Sofokles och Aristoteles. Händelserna under det peloponnesiska kriget rönt stor uppmärksamhet bland atenarna och spartanerna, som anade att kriget skulle få dramatiska konsekvenser för det grekiska samhället, precis som den gjorde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.