Vad var det Watergateskandalen?

Watergateskandalen var en politisk skandal som för alltid skadat USA: s ordförandeskap och anseende Richard Nixon. Det ledde till åtal och eventuell fällande flera av presidentens närmaste rådgivare och ledde Nixons avgång från sitt uppdrag den 09 augusti 1974.

Skandalen började faktiskt över två år innan Nixons avgång. I juni 1972, fem män greps för att försöka bryta sig in i Democratic National Committee's högkvarter, beläget i Watergate kontorskomplex i Washington, D. C. Virgilio Gonzalez, Bernard Baker, James W. McCord Jr, Eugenio Martinez och Frank Sturgis åtalades för försök till inbrott och försök till avlyssning av telefonsamtal och andra kommunikationer. Efter omfattande undersökningar av Federal Bureau of Investigations (FBI), parlamentets juridiska kommitté, senaten Watergate kommittén samt den inhemska pressen blev det klart att inbrott var förmodligen bara toppen på isberget av tvivelaktiga eller direkt olagliga verksamhet som utförs av personal från Richard Nixon. The Watergate skandalen visade otaliga maktmissbruk av Nixon och hans medarbetare, liksom förekomsten av en "dirty tricks Squad" som var ansvarig för politiskt sabotage, skapandet av en kampanj slask fond i samband med Nixons utskott omval av ordföranden (CPR), och försöket till mörkläggningen av Watergateskandalen själv.

Under kongressen undersökning av Vita husets roll i skandalen, det blev lätt att det fanns en lyssnar utforma på plats som spelade in allt i Ovala rummet på band. Dessa band blev central för utredning av Nixons kunskaper och eventuella inblandning i Watergateskandalen och som sådana var instämda första av Archibald Cox, särskilda rådgivare inom Attorney General's Office tilldelats Watergate undersökning och sedan av senaten. Nixon vägrade att släppa band på grund av verkställande privilegium och beordrade att Cox släppa sin stämning. När Cox vägrade Nixon iscensatta vad som kommit att kallas "Saturday Night Massacre. " När det blev klart att Cox planerar att fortsätta stämning krävde Nixon att justitieministern Elliot Richardson avskeda honom. Richardson vägrade, liksom hans ställföreträdare, William Ruckelshaus. Nixon hade dem båda sparken i ett försök att hitta någon i justitiedepartementet villiga att brand Cox. Efter Cox's slutligen bort i händerna på nya Avdelningschef Robert Bork, utsågs Leon Jaworski att ta hans plats. Jaworski lyckades få Nixon att släppa åtminstone delvis versioner av den kontroversiella bandupptagningar, varav den ena visade tecken på en 18 minuters del har raderats. Med tanke på att bandet aldrig hade stängts av Vita husets vårdnad, ansåg många att det bevis för en mörkläggning.

Nixon avgick från sin post den 09 augusti 1974, omedelbart efter utgivningen av ett band som innehåller samtal registreras dagar efter inbrott mellan Nixon och hans medarbetare om en plan för att stoppa den pågående utredningen. Bandet var och är fortfarande kallas Nixons "Smoking Gun. " Att lyckas President Gerald Ford utfärdade en kontroversiell förlåtelse för Nixon en månad senare, den 08 september 1974, som hindrade honom från att någonsin åtalas för något brott han har begått under president.

Den Watergateskandalen genererade en allmän misstro mot det republikanska partiet, vilket demokrater vinna fem platser i senaten och 49 i parlamentet i nästa val. Det blev också en princip faktor för att stöpa om Freedom of Information Act 1976. Dess inverkan på nationell och populärkultur har varit så djup, faktiskt, svor att många moderna skandaler har sedan dess med ändelsen "-gate. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.