Vad var det Dresden brandbomber?

Dresden brandbomber var en rad gemensamma United States Air Force (USAF) och Royal Air Force (RAF) bombningar genomförts mot den tyska staden Dresden 1945. I slutet av bombningarna, hade staden Dresden skadats allvarligt, med uppskattningsvis 90% av stadens centrum är helt förstörd i Dresden brandbomber. Händelserna i Dresden brandbomber har länge ansetts vara kontroversiellt i vissa kretsar, med vissa människor känner att bombningarna inte var motiverad, och andra går så långt som att kalla det en krigsförbrytelse. Det är viktigt att visa Dresden brandbomber i sitt sammanhang. De fyra razzior ägde rum i mitten av februari 1945, då tyska nederlag verkade troligt, men inte nödvändigtvis oundvikligt. Vissa militära ledare föreslog att undergräva moralen hos det tyska folket och militären kunde påskynda krigsslutet och därmed minska offer på alla sidor. Bevis tyder på att flera ledare också uttryckligen förespråkat med förödande bombningar, liksom de som upprepade gånger skadade London under kriget som ett politiskt och militärt verktyg.

Enligt USAF och RAF, Dresden var en giltig militärt mål. Militära underrättelsetjänsten föreslagit att Dresden var används för framställning av krig-relaterat material, så militära ledare hävdade att bomba Dresden skulle slå ett kraftigt slag mot tyskarna krigsmaskin. Däremot har motståndarna till Dresden brandbomber hävdade sedan att Dresden var riktad avsiktligt på grund av sin roll som en kulturell milstolpe, vilket antyder att stadens engagemang i militära tillverkningen var minimal.

Flera oberoende undersökningar om Dresden brandbomber har utförts, i ett försök att avgöra om bombningen var berättigat, och resultaten har varit varierande. Befogad eller inte, 3. 900 ton bomber släpptes över Dresden mellan 13 och 15 februari 1945, utlöser en massiv Firestorm som omslöt staden. Uppskattningsvis 40. 000 personer dödades i brandbomber, däribland krigsfångar hölls i Dresden och oskyldiga civila. Överlevande från Dresden brandbomber beskrivs ett helvetiskt scen, och bilder av Dresden strax efter bombningen stödja detta vittnesbörd.

förstördes många kulturella landmärken i Dresden brandbomber, och under senare år, både i USA och Storbritannien arbetade för att hjälpa till att återställa eller återskapa dessa landmärken. Dessa återuppbyggnadsinsatser inträffade i Tyskland, eftersom de allierade försöket att återupprätta diplomatiska förbindelser med det tyska folket, hjälper Tyskland återhämta sig från andra världskriget i processen.

The Dresden brandbomber var långt ifrån det enda kontroversiella bombning i andra världskriget. Händelserna under andra världskriget innebar en stor förändring av sättet att regeringar gått i krig, eftersom flera parter i kriget riktade civila att så rädd och oliktänkande. Som information från andra världskriget är långsamt hemligstämplade, ytterligare information om händelser som Dresden brandbomber kan dyka upp, gör att människor kan se en mer komplett bild.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.