Vad var det Bataan dödsmarsch?

Bataan dödsmarsch var en ökänd överföring av fångar från den filippinska provinsen Bataan till inlandet fångläger. Tusentals amerikanska och filippinska krigsfångar dog under Bataan dödsmarsch, som ansågs senare en japansk krigsförbrytelse. I både USA och Filippinerna, årliga minnesmärken fira händelsen, och i vissa fall överlevande från Bataan dödsmarsch finns att prata med människor om upplevelsen. Survivor redovisning finns även i ett flertal böcker. Den här händelsen var kulmen på slaget vid Bataan, en kamp mellan japanska trupper och amerikanska och filippinska styrkor för kontroll av Bataan. Den japanska vann till slut, förhandlar om överlämnande av uppskattningsvis 90. 000 krigsfångar från generalmajor Edward P. King frågade de japanska styrkorna om männen skulle behandlas humant och fick svaret "Vi är inga barbarer. " Den 9 april 1942, den japanska började överföra männen till läger.

Männen på Bataan dödsmarsch redan var svaga från brist på föda och exponering för malaria, som är utbredd i regionen. Några överfördes på lastbilar, men de flesta fick order att gå, med japanska styrkorna tro att ungefär 60 sjömil (97 kilometer) går till lägren inte var orimlig. Under loppet av en vecka, arbetade männen sakta sin väg till lägren, vid ankomsten, någonstans mellan 54. 000 och 72. 000 män var.

Många män dog på Bataan Död mars på grund av brist på mat, och oförmågan att stanna och vila. Många fler dog dock som offer för hänsynslösa grymhet och övergrepp. Japanska soldater red längs linjen för att marschera krigsfångar, halshuggning dem, skjuta dem, slå dem, slittning struparna, och rensning dem, till stor del på skoj. Tåget fråntogs även på mat och vatten, som skulle ha varit särskilt brutal i extrem hetta i regionen.

News of the Bataan dödsmarsch snabbt nådde resten av världen, med amerikaner är snabba att fördöma de åtgärder de japanska styrkorna. Krigsfångar har i allmänhet betraktats som helig, och misslyckandet med att behandla männen humant sågs med fasa och bestörtning, även med nationer som inte direkt påverkas. År 1945 dömdes flera av individerna i kommandot under den japanska invasionen av Filippinerna för sina handlingar i Bataan dödsmarsch, med minst en befälhavare, general Homma, som dömdes till döden för sin roll i detta krig illdåd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.