Vad var den stora branden i London?

Den stora branden i London var en brand som ödelade den brittiska staden London 1666. 13. 000 hus ensam förstördes, tillsammans med nästan 100 kyrkor, och elden skapade en ström av flyktingar som bidragit väsentligt till social oro i och runt London under månaderna efter branden. Den stora branden i London av många betraktas som ett mycket viktigt led i stadens historia, och i brittisk historia i allmänhet, eftersom den hade så stor inverkan på 17th century brittiska samhället.

Vid tidpunkten för den brand, London var fortfarande i huvudsak en medeltida stad, men det hade vidgats radikalt. Det var en stad med extremt smala gator, översållad med återvändsgränder och begränsat tillträde, och de flesta av husen var trä eller flätverk och Daub. London hade varit i klorna på en torka, så staden var fnöske torr, och en stark vind från öst upp för potentiellt förödande brand. Den 2 september startade en brand i ett bageri på Pudding Lane. Branden rapporterades, och medborgarna anlände börja sätta ut, och de kunde inte kontrollera det. Rivningen av närliggande byggnader rekommenderades att stoppa branden i dess spår, men borgmästaren i London var rädd för att ge ordern, så elden pressade på, konsumerar mycket av staden på den historiska romerska muren, och ibland hoppar över till andra stadsdelar. Det tog tre dagar att släckt elden.

Brand var inte alls så långt i den 17: e århundradet som det är nu, men vissa historiker har menat att om beslutet att riva fått förr, en Firebreak kunde ha skapats. Som det nu var, fick elden att flödet huvudsakligen okontrollerat genom staden, vilket får en massa utrymning över Themsen och skapa tusentals flyktingar, av vilka många var arga över att de förlorat sina hem.

Contemporary redovisning av den stora branden i London är faktiskt ganska detaljerade, tack vare diarists Samuel Pepys och John Evelyn, som både skrev mycket om eld eftersom de såg det. Påfallande få dödsfall noterats, som vissa personer har föreslagit kan bero på att dödsfall av fattiga Londonbor förmodligen gick obemärkt förbi och därför oinspelade. Branden förändrade förvisso London landskapet för alltid, och den stora branden i London firas i många London museer.

I kölvattnet av den stora branden i London, arkitekten Sir Christopher Wren lyckades haffa kommissionen för återuppbyggnad St Paul's Cathedral, noterade en London landmärke, och han byggde ytterligare 50 kyrkor i det raserade området. Wren uppgift var också med att konstruera minnesmärke för branden, en viktig milstolpe i modern London.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.