Vad var bombningen av Guernica?

Bombningen av Guernica var en ökänd militärt angrepp som inträffade under det spanska inbördeskriget. Många människor idag använder Guernica som en symbol för krigstida grymhet och kostnaderna för krig, eftersom hundratals oskyldiga civila dödades i den våldsamma attacken. Bombningen också ringde varningsklockorna i hela Europa eftersom det innefattar den tyska regeringen, som var förhindrad teoretiskt från att delta i militär verksamhet genom villkoren i fördraget som avslutade första världskriget.

Guernica är det kulturella hjärtat av Baskien, ett område som sträcker sig över norra Spanien och delar av södra Frankrike. Under det spanska inbördeskriget på 1930-talet var staden i stort sett vara involverad i kriget, men baskiska trupperna säkerligen varit inhysta i närheten, tillsammans med de republikanska styrkor som försökte överta kontrollen av Spanien från Franco och hans nationalistiska trupper.

Staden blev ett militärt mål eftersom nationalisterna såg det som en mellanstation för en invasion av den närbelägna staden Bilbao. De säkert också ville få kontroll över Guernica som en dominerande taktik, eftersom slående i centrum för den baskiska kulturen skulle ha försämrat stämningen bland baskerna. I april 1937, den spanska regeringen arbetade med tyska och italienska militära företrädare att samordna en airstrike på stan som syftade till att utplåna den.

Bombningen av Guernica inträffade på en måndag, den traditionella marknaden dagen, och historiker tror att den här dagen var nog medvetet valt att maximera offer. Flera vågor av flygplan deltog i bombningen av Guernica, mattor med staden med bomber och slåtter ner civila som försökte fly. I slutet av bombningarna, nästan hela staden förstördes, och ett oräkneligt antal döda begravdes i rasmassorna, uppskattningarna varierar från 300 till 1500 döda, vilket gör det svårt att få en korrekt bild av antalet döda. I tog flera dagar innan nyheten om bombningen av Guernica att nå omvärlden, och när den gjorde det, var världen kollektivt skräckslagna och berörda. Tyskland skulle inte ha ett flygvapen, än mindre en militär, och tydliga bevis på tysk inblandning i bombattentatet föreslog att den tyska regeringen planerar något. Bombningen av Guernica utgjorde också ett av de första flyganfall med massa civila offer i historien, förskräckande vittnen och kommentatorer både med brutalitet av de inblandade militärer.

förevigades Bombningen av Guernica i den berömda Picassos målning "Guernica", som har i stor utsträckning återfinns över hela världen. År 1999, ursäktade den tyska regeringen formellt att den baskiska befolkningen för sin inblandning i bombningen, beklagade att det var i huvudsak en testkörning av den nybildade Luftwaffe.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.