Vad var Tokugawa shogunatet?

Tokugawa-shogunatet var en feodal militärdiktatur i Japan som varade i nästan tre hundra år, från 1603 till 1868. Den period i japansk historia där Tokugawa-shogunatet hade makten kallas Edo-perioden, efter huvudstaden i Japan under shogunatet. Tokugawa-shogunatet markerar period i japansk historia då kastsystemet var mest stela leder så småningom till social oro, som kulminerade i ett störta shogunatet och installation av Meiji. Tokugawa familjen kom till makten 1603, efter en period av krigförande stater och politiska intriger destabiliserats Japan. Familjen styrde från Edo slott och baserade sin kraftkälla på en mycket strikt social hierarki med minimal rörlighet mellan klasser. Krigaren Samurajen hade störst makt, följt av jordbrukare, hantverkare och handelsmän. Delstaten kontrollerades av daimyo eller feodalherrar, som samlade skatter och militär tjänst från sin bonde vasaller. Detta bidrog till slut till en kollaps av Tokugawa-shogunatet, eftersom de flesta skatter var fasta och inte tar hänsyn till inflationen, vilket leder till fattigdom och bittra strider bland de härskande klasserna.

Tokugawa-shogunatet höll yttersta makten över mark och kan undvara, bilaga, eller förändra mark som innehas av daimyo efter behag. Den daimyo familjer var väntat att dela sig mellan hantera sina han eller markinnehav och tillbringa tid i Edo med shogunatet. Daimyo förväntades ha absolut lojalitet till Tokugawa-shogunatet och kan straffas hårt om de misstänks för konspiration mot den militära regeringen.

ansågs Kejsaren officiella ledare i Japan, och Tokugawa-shogunatet bara hans andra arm. I praktiken har dock kontrollerade shogunatet japanska sociala, politiska, ekonomiska och miljömässiga policy med järnhand. Under Meijirestaurationen, återsändes kejsarens befogenheter som en del av villkoren för den nya regeringen. Tokugawa-shogunatet kontrollerade också all utrikeshandel, åberopade hårda straff för dem som försökte att handeln utanför shogunatet. Fram till 1635, då seclusion infördes lagar som handlas Japan allmänt över Stilla havet med ett stort antal fartyg. Efter 1635 lämnade Japan var straffas hårt, och endast inkommande holländska och kinesiska fartygen var tillåtet. Den nederländska använt denna handel monopol till sin fördel i Europa. Tokugawa-shogunatet hade ett mycket stelbent system av klass och politisk makt, som präglas av strikta regler för sociala och politiska agerande, och en komplex hierarki av tjänstemän. Den japanska studerat västerländsk teknik genom böcker och material tas ombord på holländska skepp, och japanska finesser i många västerländska uppfinningar framträdde under Tokugawa-shogunatet, bland annat klockor och astronomiska enheter.

kulturellt och konstnärligt, markerar regeln om shogunatet en period av framsteg i Japan, när fritids konst började värderas. Tokugawa-shogunatet såg en explosion av träsnitt som de som skapas av Hokusai, en blommande av Geisha kultur, och många framsteg inom konsten och brev. Shogunatet prisade många konfucianska värderingar och integrerat dem i japansk kultur för att skapa graciösa och kontemplativa konst, litteratur och teater.

Tokugawa-shogunatet förlorade makten när Japan var tvungen att öppna till väst eftersom de utländska intrång visade för mycket för den känsliga balansen i Edo samhället. Försök att förena de kommersiella och aktiverade samhälle att väst kommer hit med den militära samhället av Tokugawa-shogunatet var slutligen misslyckades, och shogunatet förlorade makten till förmån för en mer demokratisk och flexibla metoder för regeringen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.