Vad menas med New World Order?

Beroende på en världsbild, frasen "New World Order" kan karakterisera sin optimistiska syn på globalt samarbete, eller ens negativa syn på en globalt centraliserat, förtryckande regering. För vissa hänvisar New World Order till en konspiration som tyder på att hemliga sällskap inom alla regeringar försöker skapa en världsregering som väsentligt kommer att påverka den fria medborgare i enskilda länder eller stater. Inrättningar som Nationernas förbund och EU ses som trender mot den Nya världsordningen. Vissa konspiration teoretiker tror att en del av det sätt på vilket en ny världsordning kommer att upprättas är genom tankekontroll, både subliminal som i media och direkt. De som tror att en ny världsordning är under uppbyggnad peka på många händelser i historien som tyder på en trend mot en enda regering i världen. Först tror de att många symboler på amerikanska valutan är ett försök att subtilt främja den Nya världsordningen. Konspiration teoretiker pekar på symboler som är gemensamma för frimurarna, liksom öga på toppen av pyramiden på en dollarsedel.

Några milstolpar i historien som vissa tror är grunden för den nya världsordningen är följande:
  • Inrättande av FN
  • Inrättande av Universal Product Code, för användning i livsmedelsbutiker och butiker
  • Inrättande av Världshandelsorganisationen
  • Uppfinning av mikrochips som kan implanteras i människor
Det finns många andra faktorer som folk tror pekar på en undermedveten ansträngning för att främja den Nya världsordningen. Det finns också många människor som skyller en grupp eller en annan för att försöka främja den. De som är antisemitiska kan betrakta judar som försöker skapa en ny världsordning. Människor som är extremt vänsterorienterade i sin politik hävdar att den nya världsordningen är främst har fastställts av mycket rika.

Pat Buchanan, som publicerade en bok The New World Order 1991, hävdar en fundamentalistisk kristen anser att grupper som Världshandelsorganisationen är inrättandet av den nya världsordningen, och att det kommer specifikt att vara anti-kristna. Han hävdar också att den nya världsordningen är grundat av satanister eller som påverkas av Satan.

motståndare till president George W. Bush anser att Irakkriget är ett målmedvetet försök att göra den amerikanska överlägset alla andra nationer. De tror att någon invändning mot nationens metod för regeln genom att amerikanerna skulle mötas med militära medel. De teorier om vem som ligger bakom den nya världsordningen expandera exponentiellt bortom dessa ovannämnda exemplen. Inte alla människor känner att en ny världsordning, eller en enda styrelse kraft skulle vara hemskt. Vissa anser att det enda sättet att ta itu med stora problem i extremt fattiga länder genom att ha en enad värld, en enda skattesystem och likvärdigt stöd och frihet för alla. Många science fiction-romaner, filmer och TV-serier visar en positiv New World Order.

Exempel Star Trek förutspår ett universum där världen är en del av United Federation of Planets och under en enda regel. HG Wells bok, The New World Order starkt stöd för en enda världsregering som om han förutser att några kommer att hitta de första åren av en sådan regering ganska krävande och påfrestande.

Många verk skrivna och filmade fiktion skildra en New World Order i en ytterst negativ bild. Filmer med skildringar av förtryck som orsakas av en ny världsordning omfatta V för Vendetta och Serenity . Romaner som 1984 och Brave New World skildra en enda regering att regler av förtryck och genom att döda dem i opposition mot sina mål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.