Vad är ursprunget till Necktie?

Mode är ofta dikteras av funktion, och så är fallet med de ödmjuka halsduk. Militära och kungliga dräkter i det antika Kina ingår ofta ett band av tyg som används för att stänga nacken öppning. Detta kinesiska halslinning var mer besläktad med en halsduk än en modern slips, dock. Bäraren skulle Spänn armbandet runt hans eller hennes hals och låta en överrock att hålla den på plats. En smutsig halslinning var mycket lättare att byta än shirt och underkläder är skyddad. Den romerska armén antog också en form av hals skydd i form av en kantig halsduk, även om det fungerade mer som ett livsmedel bib än ett dekorativt element. Det var inte förrän på medeltiden som både dekorativa och funktionella aspekter av en slips var fullständigt integrerade. Spets eller tunt brushanar ansågs allmänt standard hals övertäckning av dagen, men dessa RYNKAD kragar var inte alltid särskilt praktiskt, speciellt för bearbetning av officerare. När de europeiska regeringarna började rekrytera kroatiska legoknektar, imponerades de med den kroatiska uniformer de bar.

Den kroatiska soldater bar rutinmässigt stora slipsar för att skydda sina tröjor och knappar från skador under slaget. Andra européerna upptäckte snart fördelarna med dessa slipsar över sina ruggig utsirad kragar. Den faktiska term för dessa rudimentära slipsar var kravatten , som tros vara en fransk förvrängning av kroatisk . Den kroatiska legoknektar som inspirerat denna modetrend dock sades vara mer intresserad av deras anseende som skicklig krigare snarare än mode mavens. Den kravatten var på modet under flera århundraden, men som på 1800-talet männen hade redan hittat nya metoder för cinching materialet runt halsen. En av de första knop skapats för halsduk kallades en "Four in Hand", möjligen inspirerad av de knutar som används av kuskar att koppla bort tyglar sina hästar. Den "Four in Hand" knut få män att slingan halsduk runt halsen och sedan cinch det sitter stadigt mot halsen. En teori föreslår att det moderna halsduk användes för att täcka framsidan knapparna militära uniformer, eftersom dessa knappar var fashioned ofta från dyra metaller eller pearl material.

Så småningom halsduk blev snävare och mer skräddarsydda. Den tunnare material i en modern slips tillåten för ännu utförligare knop, inklusive "halv-Windsor" och "full Windsor". Även Windsor knut döptes efter hertigen av Windsor, gynnade han faktiskt ett enklare knut bildas med ett tjockare halsduk. Den halv-Windsor och Windsor knop la loopar till halsringningen innan halsduk var klar ut i fronten. Resultatet blev en stor triangulär knut som kan vara fastsatt snugly till bärarens hals. Den nedre punkten i triangeln skulle skapa en fashionabel grop i materialet, då resten av halsduk skulle hänga ner i mitten av skjortan, som täcker knapparna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.