Vad är ett Open Primärval?

En öppen primära är en primär val där väljarna kan avge röster på en sluten omröstning av någon part. Detta skiljer den från en sluten primär, en annan typ av primär val där väljarna begränsas av partitillhörighet. Ett närliggande begrepp, filten primära, ger väljarna att rösta på en kandidat från varje parti. USA är en av de få länder i världen som använder ett primärt system, och frågorna och fördelarna med öppen primära är ofta föremål för diskussion i amerikansk politik, särskilt under valet säsong.

I ett första val, väljare anger en preferens för en kandidat för en viss part i förskott till jakten på ett kontor. Exempelvis kan en väljare uppge dennes stöd för miljöpartiet kandidat X framför alla andra potentiella miljöpartiet kandidater. Om denna kandidat vinner tillräckligt många röster i det primära, han eller hon kommer att tävla mot kandidater från andra partier. Den primära system som används mest för presidentvalet, eftersom det gör att varje politiskt parti för att få en uppfattning om vilket stöd en kandidat har landet.

Tanken att hålla primärval innan allmänna val uppstod i början av nittonhundratalet, då den progressiva rörelsen i Amerika försökte ge folket. Förespråkare för det föreslagna systemet att använda primärval skulle vilja lägga mer makt i händerna på folket, istället för att koncentrera det med de politiska partierna. En öppen primära återspeglar dessa ideal, eftersom det ger väljarna mer ingående om processen att nominera en kandidat. i klassisk stängd primära får en Demokratiska väljare ett demokratiskt val, en republikan väljare får en republikan omröstning, och osv. I en öppen primära, kan en väljare begära en omröstning från något politiskt parti, oavsett om hans eller hennes personliga partitillhörighet. I en filt primär, får en väljare en allmän "filt" röstsedel som ger honom eller henne att rösta på en kandidat från varje parti. Detta skulle möjliggöra en väljare att stödja en frihetliga kandidat till ordförande samtidigt uttrycka preferens för en fred och frihet guvernörsvalen kandidat, till exempel. Täcket primära är en naturlig förlängning av det öppna primära systemet, men mycket få stater använder den.

Det finns några tydliga nackdelar med en öppen primära. Det är inte ovanligt att väljare från en part att begära omröstning av ett motparten och rösta på de svagaste kandidaten, i hopp om att utse svagare kandidat till jakten på kontoret. En öppen primära ger också väljarna enkelt fel från de angivna partitillhörighet. Men oberoende och människor som inte har någon partitillhörighet uppskattar öppna primära, eftersom det tillåter dem att delta i den demokratiska processen utan att alliera sig till ett visst politiskt parti.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.