Vad är kärnvapen?

spridning av kärnvapen är en term som används för att hänvisa till utveckling och spridning av kärnvapen och tillhörande material som t. ex. isotoper som kan användas vid tillverkning av kärnvapen. Spridning av kärnmaterial är ett bekymmer för många nationer runt om i världen, och de flesta av medlemsstaterna i FN har undertecknat Nuclear ICKESPRIDNINGSAVTAL (NPT) som en demonstration av en ärlig önskan att stoppa spridningen av kärnvapen .

Så snart forskarna insåg potentialen destruktiva kraft av en atombomb på 1930-talet, kärnvapenspridning inleddes, med den berömda tävlingen för att bomben som skett bakom kulisserna under andra världskriget och kulminerade med bombningarna av Hiroshima och Nagasaki i Japan av amerikanska styrkor. Denna enorma demonstration av makt fungerat som en sporre för många andra länder att utveckla kärnvapen, och en kapprustning accelererade snabbt under 1950 och 1960 som många länder utvecklat kärnvapen i ett försök att hålla jämna steg med alla andra.

Oron för kärnvapenspridning lett till flera fördrag provstopp på 1960-talet som syftade till att begränsa kärnvapenprov, och 1968 utarbetade FN NPT. Fem undertecknat icke-spridningsavtalet, USA, Storbritannien, Kina, Frankrike och Ryssland, har öppet erkänt att de har tillverkat kärnvapen. Flera nonsignatories också har kärnvapen, inklusive Israel, Indien, Pakistan och Nordkorea har också varit misstänkta för att ha tillgång till kärnvapen. Den oro för spridning av kärnvapen är att det kan resultera i en mycket dåligt slut på en legitim kamp om ett kärnkraftverk engagerade och beslutat att använda sin kapacitet. Kärnvapenspridning är också ett bekymmer för grupper orolig för terrorism, som oprioriterade kärnmaterial skulle kunna erhållas av terrorister. Ett flertal organisationer har främjat kärnvapennedrustning, ett av målen i NPT, och har kraftigt uppmanat länder att fokusera på fredlig ansökningar om kärnenergi, snarare än på att bygga bomber.

spända politiska relationer mellan vissa av kärnvapenmakterna har resulterat i fluktuerande policy för spridning av kärnvapen. De som undertecknat icke-spridningsavtalet har enats om att åta sig att minska antalet kärnvapen i sina arsenaler och stoppa kärnvapen utveckling för att undvika permanenta kapprustningen. Vissa nationer som inte har undertecknat detta avtal har aktiva kärnvapen utvecklingsprogram och vissa tros potentiellt politiskt instabila, vilket kan ha bokstavligen explosiva konsekvenser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.