Vad är historia risodling?

historia risodling är onekligen fascinerande. Detta är ett spannmål som anses viktiga för många människor i världen och som har en gynnsam närvaro på sex av de sju kontinenterna. Även arkeologer och agronomer vet mycket om risodling närvarande och dess historia av tillväxt som går flera tusen år tillbaka, är berättelsen om början av ris inte så tydlig, framkallar mycket akademisk debatt.

Rådande teorier att ris domesticerades först i Asien, förmodligen i Kina. Sätta ett datum för när detta skedde är svårt. Vissa tror tidigaste risodling inträffade ungefär 12. 000 år sedan, och andra dagen här till ca 4. 000-5. 000 f. Kr. . Det finns tydliga bevis för att med ca 1000-2000 f. Kr. , stora delar av Asien, inklusive Indien hade förfinade metoder för risodling.

Risodling i Afrika är inte riktigt samma sak och tar två olika vägar. Wild African ris eller stam som nu kallas O. glaberrima (skiljer sig från de asiatiska O. sativa) kan ha odlats så långt tillbaka som 3500 f. Kr. , men när handlare väckt O. sativa till Afrika, förkastades native ris odlas i stor mängd. Detta inträffade kanske så tidigt som 600-talet e. Kr. Det var i Mellanöstern som sannolikt väckt afrikaner O. sativa och det är genom att i Mellanöstern och delar av Medelhavet, hade ris blivit en viktig gröda med cirka 300 f. Kr. . Det tog mycket längre tid för ris odling förekommer i Europa. Spanien kan ha blivit den första i 10: e århundradet. Exponering för grödan säkert skulle ha förväntats under korstågen, och kontakt med Kina inleddes av upptäcktsresande som Marco Polo ökad förtrogenhet. Allvarliga risodlingen i Europa i länder som Frankrike noteras på 1400-talet. Det är viktigt att tänka på 1400-talet, eftersom detta är också början av Age of Explorers, trots att många nu känner utforskning började mycket tidigare, särskilt av de asiatiska sjömännen. Det är dock klart att europeiska upptäcktsresande sannolikt ansvarig för att ris till "Nya världen", och plötsligt denna gröda blev en stapelföda i Syd-och Centralamerika och i Nordamerika, och spridas till de flesta av de ögrupper som omger dessa kontinenter . I slutändan inträffade ris odlas även i Australien, men detta är mycket senare på tidslinje och allvarliga ris tillväxt började inte förrän den 20: e århundradet.

Det är så lätt att tänka på alla de regionala livsmedel som innehåller ris. Utan ris, skulle folk inte sushi, paella, Arroz con pollo, Jambalaya, risotto, röda bönor och ris, många typer av curry, eller olika former av risgrynsgröt, för att bara nämna några exempel. Även en Rice Krispie ® behandla skulle vara utom räckhåll. Odling av spannmål är representativt för kraften i kommunikationen mellan kulturer och kanske även det faktum att många människor tycker ris en läcker korn att konsumera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.