Vad är Operation Enduring Freedom?

Operation Enduring Freedom är en USA-ledda kampen operation som stöder det globala kriget mot terror (GWOT) aktiva i Afghanistan, Filippinerna, och delar av Afrika. Människor använder ofta "Operation Enduring Freedom" bara för att beskriva amerikanska bekämpa operationer i Afghanistan. Tillsammans med den Nato-ledda International Security Assistance Force (ISAF), är en åtgärd för att skapa stabilitet i Afghanistan och för att förhindra uppkomsten av terrorism celler i regionen.

Combat operationer i Afghanistan inleddes den 7 oktober 2001, i efterdyningarna av terroristattackerna i Förenta staterna som tros ha sitt ursprung från Al-Qaida, en terroristorganisation verksamma i Afghanistan. Enligt Bushdoktrinen, uppgav USA att man aggressivt skulle föra folk som hyste terrorister eller tillåts terroristceller att existera, ett avsteg från traditionell anti-terrorism politik, som vanligen skiljer mellan terrorister och de regeringar som hyste dem. Hävdar att Afghanistan och dess dom talibanregimen bidrog direkt till terrorism, inledde USA en luft misshandel och markinvasion med stöd av en koalition av länder. Det primära målet för Operation Enduring Freedom var att fånga Usama bin Ladin, som tros terrorist som är ansvarig för den 11 september 2001 terroristattacker som avverkas i World Trade Center och orsakade betydande skador på Pentagon. I detta mål var operationen misslyckades, men den USA-ledda koalitionen av styrkorna lyckades störta talibanerna och tillfälligt stabilisera landet. Tyvärr ledde invasionen av Irak 2003 USA att dra bort trupperna från Afghanistan, vilket resulterar i en uptick i uppror i regionen. Förutom att bekämpa terrorism, som soldater i samband med Operation Enduring Freedom också utbildning afghanska militären och polisen, med målet att klara landets säkerhet över till sitt folk. Trupper deltog också i kriget mot narkotika i Afghanistan, försök att kontrollera odling av opiumvallmo och försäljning av opium och dess derivat. Under 2006 började Nato att ta kontroll striderna i Irak, med USA som ger en mycket stor andel av den totala styrkor i området.

kriget i Afghanistan rönt stor internationell kritik från olika perspektiv. En av de största problemen för arkitekterna i Operation Enduring Freedom var kraften tomrummet efter kollapsen av talibanerna. Oron för arrangörerna var att genom att lämna Irak, skulle koalitionens styrkor skulle lämna landet sårbart för invasion från grannländerna, eller av misstag bidrar till uppkomsten av en diktatur. Som ett resultat tvingades trupper att stanna i Afghanistan för att ge stöd medan ISAF arbetat för att skapa en trygg och stabil stat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.