Hur fungerar elektorer Work?

När amerikanerna avge sina röster för president och Vice President de inte direkt rösta på kandidater som de själva väljer. I stället är väljare gjutning faktiskt sin valsedel för "väljarna" i deras stat, som sedan avgivna rösterna så kallade elektorsröster. "Detta organ väljare landet är tillsammans benämns Elektor, och det är deras röster, och inte den rikstäckande folkomröstning, väljer att ordföranden och Vice President i USA. I linje med tanken om representativ regering att nationen grundades på, var de elektorer som ursprungligen var avsett att vara ett rådgivande organ för medborgarna som väljs för att välja president och Vice President. Men det utvecklades snart till det system vi har idag, där väljarna väljer elektorer som har lovat att en viss kandidat. är varje stat och District of Columbia tilldelas ett antal elektorsröster som motsvarar deras totala kongressen representation. Det finns 538 medlemmar i kongressen så det finns 538 elektorsröster. Vinna valet kandidaterna måste vinna en enkel majoritet av 538 röster, eller 270 röster.

Fyrtioåtta stater och District of Columbia har ett winner-take-all system, där vinnaren av Statens rösterna tilldelas alla delstatens elektorsröster. Två stater, Nebraska och Maine, använda ett proportionellt system, där elektorsröster i den stat beviljas av den andel av rösterna emot. Eftersom vinnaren utses genom val-omröstningen och inte den nationella folkomröstningen, är det möjligt att ta emot fler rösterna men mindre elektorsröster, och därför förlorar valet. Denna situation är inte vanligt, hände det senast år 2000 när Al Gore fick mer populär röster, men förlorade mot George W. Bush, som fick en majoritet av elektorsröster.

Kontroversen kring valet 2000 ledde till ett förnyat intresse för avskaffande av elektorerna och till skapandet av det landsomfattande folkomröstning som metod att välja ordförande och Vice President. Motståndare till elektorerna anser att det är ålderdomlig och tycker att en landsomfattande folkomröstning skulle vara det mest rättvisa sättet att välja president och Vice President, eftersom varje röst rösterna skulle räknas in i en kandidat totala.

Förespråkarna de elektorer som säger att eftersom det nuvarande systemet är egentligen ett resultat av 51 olika val i det enskilda stater och District of Columbia i motsats till ett nationellt val, uppmuntrar den sökande att besöka staterna hela nationen, i stället för att inrikta sig enbart om de med stora populationer. Anhängare säger också att de elektorer som kan skapa en större känsla av ett "uppdrag" för den vinnande kandidaten, som procent av segern i elektorsröster är ofta gånger större än i de rikstäckande folkval.

Ett exempel på detta är 2008 års val, där Barack Obama fick 53% av rösterna men han fick 68% av valperioden omröstningen uppstod en känsla att han vann en jordskredsseger, trots att han och John McCain var åtskilda med endast 8 miljoner röster av de cirka 125 miljoner avgivna rösterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.