Vad är Century Plant?

Om det någonsin funnits en anläggning som hade en identitetskris, skulle det vara det Agave americana . Denna växt, allmänt känd under smeknamnet "talet anläggningen, är" även känd under felaktigt namn amerikanska aloe. Century växter infödda till Mexiko utan används som prydnadsväxt över hela världen och har blivit naturaliserade, som växer vilt på många ställen. Ett århundrade växt dock inte lever under ett århundrade eller ta 100 år att blomma.

talet växtens blad spridas ut från en central kärna, som liknar en rosett. Fabriken, som faktiskt tar i genomsnitt 15 år för att blomma, inte ser ut så mycket innan det blir dags för den att blomma. En stor stjälk, 15 till 40 fot (4,572 till 12,192 meter) hög och lika tjock som en trädstam, skjuter upp från mitten av anläggningen och producerar hundratals klustrade vita eller gula blommor. Blomningarna kvar på talet växt i ungefär en månad innan stjälken börjar vissna och dö, död på resten av anläggningen med den.

I hemlandet Mexiko, är de stjälkar klippa så att hämtning av en söt sav som kallas aguamiel , eller "honung vatten. "Detta SAP används sedan vid tillverkning av en dryck som kallas pulque . Eftersom pulque inte kan lagras och smaken kan ändras av många olika faktorer mycket snabbt, anses en regional specialitet. Pulque, men används också vid framställning av en alkoholhaltig dryck som kallas mezcal . Medan Agave americana kommer från samma familj som den växt som producerar tequila, att sprit är inte producerats av något produkt eller biprodukt av seklet anläggningen.

De flesta arter av talet växt fram under jord skott som de producerar flera andra växter. Dessa skott kommer då nästan alltid gro och växa till förfall, och sedan upprepa livscykel. Botaniker har också kommit fram hybrider göra flera olika varianter av växten som ser ut och beter sig olika, men de väsentliga livscykel kvarstår.

På senare tid har talet anläggningen har kommit till mediernas uppmärksamhet på grund av agave sirap, ibland kallad agave nektar. Den marknadsförs som en hälsosam socker substitut. Andra delar av anläggningen, inklusive fibrer blad och stjälkar, används vid tillverkning av rep och kläder, även om dessa användningsområden har blivit mer sällsynta som syntetiska alternativ har blivit tillgängliga. Bladen av seklet anläggningen kan också bakat som en näringskälla, men det anses en förvärvad smak av många som provat den.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.