Vad är ljudisolerat glas?

Ljudisolerade glas, medan kanske något av en oxymoron, är glas som hindrar ljud från att tränga in från ena sidan till den andra. I de flesta fall de som önskar ljudisolerade glas är de som bor nära bullriga miljöer, till exempel flygplatser av livligt trafikerade vägar. Även om glas i olika konfigurationer, kan göra ett bra jobb att hindra ljudet från att gå igenom, bör det noteras att ljudisolerade glas, åtminstone från en allmän konsument synpunkt taget omöjligt att förvärva.

finns ett antal olika sätt att göra glas ljudisolerade. Den första innebär helt enkelt att glaset tjockare. Ju tjockare glaset är, desto hårdare blir det, och som en naturlig följd, mindre benägna att vibrationer. I sådana fall, ljudet är naturligtvis minskas. Ett annat alternativ är att isolera glaset med något annat material, eller kanske bara sätta ett tomt område mellan två glasrutor.

Ett vanligt material som används i ljudisolerade glas är något slags laminering. En tunn plastbit placeras ofta mellan två glasskivor, vilket sänker ner kraftigt på mängden ljud som når fram. Ytterligare en fördel är detta ljudisolerade glas också oerhört svår att knäcka, som ger en viss trygghet förbättringar och till och med används för att uppfylla normer orkanen byggnad i områden som är utsatta för stormar. Genom att använda denna metod för ljudisolering glas också hjälper till att hålla tjocklek till en mer rimlig nivå.

För dem som är intresserade ljudisolerade fönster, kanske det största indikator på hur mycket ljud som faktiskt minskat är Öresund Transmission klass nummer. Detta nummer, för de flesta traditionella, enkla spröjsade fönster, körs någonstans i närheten av 27. För dubbla spröjsade fönster, kan det vara något högre, kanske 28 eller 29. Vissa tillverkare av ljudisolerade glas säger att de faktiskt kan uppnå en grad av 45 eller högre. Även om detta inte låter som mycket, betyder det att mer än 95 procent av alla ljud hindras från att gå igenom.

Att ljudisolerade glas helt kan blockera alla ljud skulle bli alltför kostnadskrävande och sannolikt rekommenderas inte för Windows. Glaset måste vara mycket tjock och skulle vara mycket tung, kanske överväldigande allt material som används i en typisk fönsterramen. Den vanligaste platsen att hitta ljudisolerade glas är en ljudstudio, där det är viktigt för musik och andra typer av inspelningar att få en lugn miljö. Men även då glaset inte är helt klara alla ljud.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.